MOSTAR

Narodno pozorište ponovo bije bitku za opstanak

Vlada HNK, kao osnivač, nije uplatila sredstva za mart i april

U mostarskom pozorištu najavili mogućnost tužbe. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

15.5.2020

Dok su se trudili da u prethodna dva mjeseca zadrže svoju vjernu publiku online prikazivanjem predstava iz svog bogatog repertoara, dotle se u Narodnom pozorištu Mostar (NPM), najstarijoj teatarskoj ustanovi u Hercegovini, nisu nadali da će u borbi protiv koronavirusa voditi i bitku za opstanak.


Ranije iskustvo

Iako je činjenica da je ova situacija osiromašila kase brojnih kulturnih institucija, ipak u NPM-u nisu se nadali da će na njih u svemu tome zaboraviti jedan od njihova dva osnivača, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tako im kantonalna vlast, za razliku od Grada Mostara, nije uplatila tranšu za mart i april, zbog čega su iz ovog teatra najavili i mogućnost tužbe.

Mujkanović: Vraćali dugove. Avaz

Jer, uskraćivanje ovih sredstava podsjetilo je menadžment NPM-a na već proživljenu situaciju kada su 2009. godine, zbog tadašnjeg maćehinskog odnosa nadležnih, skoro bili pred gašenjem.

Kako je rekao direktor NPM-a Almir Mujkanović, dugove koji su tada nastali vraćali su punih deset godina. Stoga, takvo nešto, poručio je, ne bi volio ponovo iskusiti.

Loše iskustvo

- Iskreno, nadam se da do tužbe neće doći i da je to bila moja ishitrena reakcija usljed ranijih loših iskustava. No, ne nadam se ni da smo obuhvaćeni tzv. korona zakonom. S druge strane, već je polovina maja, a mi čekamo na sredstva za mart i april, od kojih uplaćujemo sve doprinose, pa i one za zdravstveno osiguranje. Ne trebam pojašnjavati šta to znači - kazao nam je Mujkanović.


Prebačena loptica

Rašid Hadžović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, na pres-konferenciji upitan za komentar o najavi tužbe prema Vladi HNK, kao osnivaču NPM-a, kazao je kako je za to saznao iz medija te da u vezi s tim nisu dobili nikakav zvaničan dopis. No, u cijeloj priči je lopticu prebacio na premijera HNK Nevenka Hercega.


- Procedura je takva da mi zahtjev za grant upućujemo Ministarstvu finansija, a potom to ide uredu predsjednika Vlade, iz kojeg nije stigao potpis za isplatu grantova i to ne samo za Pozorište već i za Hrvatsko narodno kazalište, Univerzitet, Sveučilište - bio je Hadžovićev odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.