SKUPŠTINA

"Zeleno svjetlo" za korona zakon u HNK

Za provedbu ovog zakonskog rješenja bit će potrebno blizu 30 miliona KM

Sa Skupštine: Računaju na novac od MMF-a. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

22.5.2020

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su na vanrednom zasjedanju, koje je, zbog epidemiološke situacije, održano u dvorani Gradske vijećnice u Mostaru , nakon višesatne rasprave, usvojili tzv. korona zakon

Za provedbu ovog zakonskog rješenja bit će potrebno blizu 30 miliona KM. Vlasti u HNK će veći dio tih sredstava namiriti od novca iz MMF-a i to 19, 4 miliona KM, dok je desetak miliona KM namaknuto, kako je to rečeno, uštedama i rezovima u budžetu.

Međutim, ostalo je nejasno gdje se sve uštedjelo, budući da premijer HNK, Nevenko Herceg nije bio precizan u odgovorima na pitanja koja su mu u vezi toga novinari postavljali.


O rebalansu budžeta raspravljat će se na narednoj sjednici. M. Smajkić

Naveo je da su uštede pravljene na javnim nabavkama, materijalnim troškovima, plaćama imenovanih i izabranih dužnosnika i slično te je ponovio da rebalans koji je u utorak usvojen na sjednici Vlade HNK, u iznosu od skoro 250 miliona KM, a o kojem će zastupnici raspravljati u četvrtak, 28.maja, zasigurno, neće biti prvi u ovoj godini.

Predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago izjavio je da najvažniji dio zakona subvencioniranje najniže neto plaće za sve poslovne subjekte koji su imali zabranu rada za vrijeme pandemije koronavirusa i formiranje stabilizacijskog fonda.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a ocijenio je da je ovaj zakon preskroman, nepravedan i bez bilo kakve finansijske procjene.

Na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojena je i odluka o prestanku mandata zastupnika Kenana Memića iz Saveza za bolju budućnost (SBB) te je prihvaćena odluka o dodjeli mandata za Minelu Krpo iz ove stranke. Tako je izborom Krpo Skupština HNK prvi zakonodavni organ na svim nivoima vlasti u BiH sa istim brojem izabranih žena i muškaraca. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.