MOSTAR

Pred zastupnicima rebalans budžeta težak skoro 250 miliona KM

Porast od 10 miliona je značajna stavka na poziciji prihoda, a riječ je o grantu višeg nivoa vlasti, odnosno, sredstvima od MMF-a u iznosu od 19,8 mil KM

Sa sjednice. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

28.5.2020

Na dnevnom redu sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas je rebalans budžeta za 2020. godinu u iznosu od 249,3 miliona KM i koji je u odnosu na aktuelni veći za skoro 10 miliona KM. 

Kako je to rekao Adnan Faladžić, ministar finansija HNK, izradi ovog finansijskog dokumenta pristupilo se zbog situacije s koronavirusom, odnosno, činjenice da je došlo do značajnog smanjenja prihoda od 20-tak miliona maraka i to na tri najvažnije pozicije , a to su prihodi od PDV-a, prihodi od poreza na dobit i prihodi od poreza na dohodak.

Faladžić: Isplata sudskih presuda ne bi trebala biti upitna. M. Smajkić

Uštede u budžetu su, naveo je, na pozicijama plaća i naknada te materijalnih troškova koji su umanjeni za tri miliona KM, zatim tekućih transfera za 1,2 miliona KM te nabavku opreme u ministarstvima za 700.000 KM.  

Posebno je podvukao to da se uštede ne odnose na isplatu pravosnažnih sudskih presuda na što su reagirali iz Sindikata policije HNK. 

- Planirali smo pokriće deficita od 4,5 miliona KM i riječe je, uglavnom, o sudskim presudama. Naravno, pitanje je hoće li budžet biti likvidan na kraju godine, to ćemo znati tada, ali u ovom trenutku ta pozicija nije umanjena - kazao je Faladžić.


Skupština HNK. M. Smajkić

Također, rekao je da se osnovne izmjene budžeta odnose na sredstva stabilizacijskog fonda za provedbu tzv.korona-zakona u iznosu od 8,8 miliona KM, a što je socio-ekonomska mjera kojom će biti finansirane minimalne neto plaće poreznih obveznika za period zabrane rada. Također, druga mjera je subvencija kamata u okviru koje će se u okviru sporazuma s Razvojnom bankom privrednicima osigurati kreditni plasman od 20 miliona KM, s grejs periodom od godinu i rokom otplate do tri godine i gdje će Vlada subvencionirati kamatnu stopu.

- Porast od 10 miliona je značajna stavka na poziciji prihoda, a riječ je o grantu višeg nivoa vlasti, odnosno, sredstvima od MMF-a u iznosu od 19,8 mil KM. Naš budžet je stabilan, ali ta su nam sredstva neophodna da bismo servisirali sve što smo predvidjeli korona-zakonom. Važna činjenica je da nismo umanjivali redovne mjesečne grantove, Univerzitetu, Sveučilištu, teatarskim i drugim ustanovama-iznio je ministar Faladžić.

Uoči skupštinskog zasjedanja, predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago naveo je da će Klub SDA podržati rebalans, dok su se iz opozicije obrušili na ovaj dokument.

Aner Žuljević , zatsupnik SDP-a je naveo da je riječ o kockarskom rebalansu i kupovini socijalnog mira, dok je Slaven Raguž kazao da se radi o igrokazu gdje su zastupnici dovedeni da dižu ruke.

Inače, i ova sjednica se održava u dvorani Gradske vijećnice Mostar s obzirom na to da se u skupštinskoj Sali , zbog skučenosti prostora, ne mogu osigurati epidemiološke mjere.

Također, novinari nisu u mogućnosti pratiti skupštinsko zasjedanje jer nisu osigurani uvjeti za to.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.