MUZEJ "BITKA ZA RANJENIKE"

Bilježe 10.000 posjeta manje, ali optimizma ne nedostaje

Ovaj nacionalni spomenik BiH godinama je bio nezaobilazna destinacija brojnim inozemnim turistima

Muzejski kompleks: U toku realizacija nekoliko projekata. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

22.8.2020

Čuveni Muzej „Bitka za ranjenike“ u Jablanici, kao i većina istih i sličnih ustanova u BiH, zbog situacije s koronavirusom bilježi značaj pad posjeta.

Ovaj muzej, odnosno, memorijalni kompleks vezan za obilježavanje Bitke na Neretvi, proglašen i nacionalnim spomenikom BiH, godinama je bio nezaobilazna destinacija brojnim inozemnim turistima. Također, značajna kategorija posjetilaca bili su učenici koji su Muzej posjećivali u okviru đačkih ekskurzija i osnovnih i srednjih škola.

Značajne kategorije

Upravo zbog pandemije koronavirusa muzej je od marta ostao uskraćen za ove dvije značajne kategorije posjetilaca.

Iako su jedva čekali ponovo otvoriti svoja vrata nakon ublažavanja mjera i praktično su s radom počeli 18. maja, ipak broj posjeta nije ni blizu onog koji je do sada bilježila ova ustanova.

- Od 1. januara do 31. jula prošle godine imali smo 11.815 posjetilaca. Ove godine u istom periodu smo zabilježili svega 1.726 posjeta, tako da se radi, zaista, o ogromnom padu - kaže Azra Đelmo, direktorica ovog muzeja.

Samo dio iz zanimljive postavke. Avaz

Ipak, to ih nije obeshrabrilo u nastojanju da nastave realizaciju započetih aktivnosti i projekata, poput rekonstrukcije mosta, koji je simbol Bitke na Neretvi, ali i projekta prekogranične saradnje pod nazivom „Zanimljivi muzeji/Amusing Museums“.

Kako navodi Đelmo, pripremni radovi na rekonstrukciji mosta su u poodmakloj fazi. Postojeća konstrukcija je izvađena iz rijeke Neretve, a ovim projektom u vrijednosti od 1,2 miliona KM predviđeno je da se izgradi, transportira i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat, ukupne težine 65 tona.

Moderne tehnologije

Kada je riječ o projektu „Zanimljivi muzeji“, kojim je obuhvaćen i muzej u Nikšiću, u toku je, kazala nam je Đelmo, izrada sadržaja. Podsjetila je da je ovim projektom predviđeno uvođenje modernih tehnologija, koje će, u skladu s novim trendovima, pružiti novi pogled na stalnu postavku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.