MOSTAR

Hadžović: Škole su u zadanom roku odgovorile izazovu

Kantonalni resorni ministar posjetio Četvrtu osnovnu školu

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

7.9.2020

S posjete - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sprota u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas je povodom početka nove školske godine posjetio Četvrtu osnovnu školu. 

U izjavi za novinare, Hadžović je ustvrdio da su škole u zadanom roku odgovorile na izazov koji je pred njih postavljen te da je, praktično, svaka od njih izabrala model po kojem će se nastava izvoditi u skladu sa njihovim kapacitetima i svim drugim uvjetima. Uglavnom, kazao je, riječ je o modelu „7+7“, odnosno, sedam dana nastave u klupama, sedam na daljinu.

Na upit o nezadovoljstvu roditelja okupljenih u Udruženje „Naša djeca“ i njihovim zahtjevima, Hadžović je rekao da svaka škola ima vijeća roditelja koja djeluju u dogovoru s Ministarstvom.

- Razna udruženja i udruge, naravno, mogu djelovati i postavljati pitanja, ali mi imamo vijeća roditelja - rekao je on.

Kazao je i da su mjere koje se donesene promjenjive te da, zapravo, ovom situacijom upravljaju epidemiolozi.

Seada Kuštrić, direktorica Četvrte osnovne škole kazala je da joj u 33 godine trenutna situacija nije najteži izazov, s obzirom na to da je, kako je rekla, radila i u težim, odnosno, ratnim uvjetima.

- Prvi školski dan i početak nastave ne možemo posmatrati samo kroz epidemiološke mjere, jer jako puno elemenata i segmenata je trebalo uklopiti kako bismo iznašli najprikladniji model, a koji smo osmislili u saradnji s našim nastavnicima, roditeljima i učenicima. Nažalost, najviše se priča o mjrama dezinfekciji, distanci, mjerenju temperature, ali ne treba smetnuti da se u školi uči, da se stiču nova znanja i iskustva, da se u školi uči kritički promišljati. Važno nam je da su djeca sretna, ali je najvažnije njihovo zdravlje, kao i nastavnika-rekla je Kuštrić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.