NEZADOVOLJSTVA

Građani Jablanice neće odustati od borbe za Doljanku

Pojedinci će odgovarati, poručeno s pres-konferencije

S pres-konferencije. Ž.Miličević

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

10.9.2020

Predstavnici Udruženja građana „Za Doljanku“ iz Jablanice s današnje su pres-konferencije održane u Mostaru poručili da će u ostvarenju svog cilja iskoristiti sve pravne lijekove.

- Ne bježimo ni od tužbi protiv institucija i pojedinaca. U slučaju da ne ostvarimo svoj cilj, idemo dalje, ostvarivati ga na međunarodnim sudovima, izjavila je Amela Krnjić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja.

Predstavnici Udruženja su podsjetili da su, iako su dozvole za proizvodnju električne energije mini hidroelektrane „Zlate“ na rijeci Doljanci izdate suprotno važećim zakonima, institucije BiH , kazali su, ne reagiraju niti uklanjaju uočene nepravilnosti, što u konačnici vodi ka uništenju rijeke.

Kazali su kako su očekivali da Regulatorna agencija za energiju u F BiH (FERK), kao posljednja instanca koja daje dozvolu za rad, barem to prolongira do rješavanja pokrenutih sudskih sporova.

Međutim, FERK je, ipak, izdao dozvolu za proizvodnju električne energije, što je razočaralo brojne mještane Jablanice iz Udruženja, koji su, naglašeno je, najavili još jaču i istrajniju borbu protiv neodgovornih javnih službenika, institucija i kroputivnog sistema, čija je žrtva rijeka Doljanka.

-Iako smo pravno dokazali činjenice, upozorili na niz nepravilnosti pri izdavanju dozvola za mini hidroelektranu Zlate, pokrenuli sudske procese, nadležne insitucije i dalje šute, bez ikakve reakcije- rekla je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.