HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U Mostaru počeli "Dani srca" koji će trajati do 4. oktobra

Bolesti srca i krvnih sudova na prvom mjestu kada je riječ o smrtnosti

S pres-konferencije: Brojne aktivnosti. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

28.9.2020

U Mostaru je danas počela tradicionalna manifestacija „Dani srca“ koja će u organizaciji Udruženja kardiologa Hercegovačko-neretvanskog kantona trajati sve do 4. oktobra.

Tako će brojnim aktivnostima kojima se promoviraju zdravi stilovi života biti održana ova manifestacija koja se već 20 godina u Mostaru organizira povodom Svjetskog dana srca.

Vodeći uzrok smrtnosti

- Svjetska srčana federacija i Svjetska zdravstvena organizacija već 20 godina u žižu javnosti povodom Dana srca stavlja određene probleme u kardiovaskularnoj patologiji, a to su bolesti srca i krvnih sudova, koje su ubica broj jedan savremenog svijeta. Bez obzira i na koronavirus, maligne bolesti, zarazne bolesti, vodeći uzrok smrtnosti su bolesti srca i krvnih sudova - kazao je na današnjoj pres-konferenciji dr.Emir Fazlibegović, predsjednik Udruženja kardiologa HNK. 

Tako su i u BiH, istakao je dr. Fazlibegović, bolesti srca i krvnih sudova na prvom mjestu kada je riječ o smrtnosti. Međutim, toj prvoj poziciji, iznio je, velikom brzinom se približavaju i maligne bolesti.

Dr. Emir Fazlibegović, predsjednik Udruženja kardiologa HNK. M. Smajkić

- BiH je po pitanju ishrane, gojaznosti, pušenja i nekretanja negdje u sredini. Ostale zemlje, naročito istočnoevropske, daleko su gore od nas i mi polako sustižemo zapdnoevropske zemlje. Aktivnosti medija, zdravstvenih radnika i sportskih organizacija imaju efekta, ali spoznaja da se zdravim stilovima života i zdravim navikama uspijeva regulisati način i broj obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti je nešto što moramo i dalje da radimo, jer ne možemo biti zadovoljni – naveo je dr.Fazlibegović.

Covid infekcija

Iako je Covid infekcija, kako je rekao, promijenila naše stilove života, ipak, poručio je da se životu s Covidom trebamo prilagoditi, jer „borba s koronavurisom je na duge staze“.  

Zbog činjenice da cjelokupna situacija psihološki veoma utječe na naše zdravlje , dr.Fazlibegović je poručio da su programi prevencije poput odlaska u planine i šetnji daleko važniji od nošenja maski i držanja distance.

U okviru „Dana srca“ , kako je navedeno, građani će u ambulantama porodične medicine, Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja „stari grad“, kao i Poliklinici „Merhamet“ imati priliku za određivanje stepena rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, a u nedjelju će biti održan tradicionalni marš na Forticu te će biti organizarane i druge aktivnosti u saradnji sa Sportskim savezom Grada Mostara, poput prezentacije sportskog penjanja na umjetnoj stijeni kod Gimnazije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.