MOSTAR

Vlada HNK-a usvojila Lokalni akcijski plan za rješavanje problema Roma

Vlada je usvojila i Program mjera za preveniranje, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici za razdoblje od 2020.-2022. godine

Sa današnje sjednice. Fena

A. Ka. / Fena

15.10.2020

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru usvojila je Zaključak o usklađivanju rashoda s prihodima i Operativni plan za novembar ove godine u kojem će biti planirana sredstva za isplatu poticaja u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji u ukupnom iznosu od 1.300.000 maraka. 

Vlada je usvojila i Program mjera za preveniranje, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici za razdoblje od 2020.-2022. godine, a koji za cilj ima povećanje razine svijesti javnosti o uzrocima, rasprostranjenosti i posljedicama porodičnog nasilja, te štetnosti nasilnog ponašanja.

Članovi Vlade usvojili su i Lokalni akcijski plan (LAP) za rješavanje problema Roma u ovom kantonu. 

- U suradnji s Misijom OESS-a u BiH kao i s predstavnicima lokalnih zajednica u kojima žive Romi, izrađen je LAP kojim je predviđeno rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, jačanja institucionalnih kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija te zapošljavanja u HNK-u za razdoblje 2021.-2024. godine. HNK je prvi kanton u FBiH koja je na cjelovit način i kroz jedan dokument pristupila rješavanju svih pitanja vezanih za Rome - ističu iz Vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.