PROTESTNA ŠETNJA

Bunt medicinara u HNK, najavili generalni štrajk

Vlada želi pregovarati, ali su u vezi našeg priejdloga aztražili pojašnjenje, neka ga odbiju, poručio ministar

Piše: M. Smajkić

5.11.2020

S današnjih protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Uz zvuk sirene vozila Hitne pomoći, pištaljkama i transparentima među kojima je dominirao natpis „Prekipjelo nam je“, danas su zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona održali protestnu šetnju kroz Mostar koju su okončali pred zgradom Kantonalne vlade. 

Protestna šetnja je započela na dva mjesta u isto vrijeme, na igralištu kod Sveučilišta te na Bulevaru, a članovi reprezentativnog Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK koji čini 11 osnovnih organizacija od Konjica do Čapljine, simbolično, zajedno su krenuli s raskrsnice kod Španskog trga prema zgradi Vlade HNK. Na tom putu su zastali kod Covid bolnice gdje su svojim kolegama u znak podrške zapljeskali.

Rješavanje statusa

Protestna šetnja pedesetak članova Sindikata, koji zastupaju više od 2.600 zdravstvenih radnika, medicinskih sestara i tehničara te drugogg osoblja , zapravo, bila je štrajk upozorenja zbog činjenice da oni više od godinu čekaju na rješavanje svog statusa. 

- Poručujemo im da im nećemo dati mira dok ne potpišemo kolektivni ugovor. Zadnjih 15 godina naše plaće su samo jendom povećane, prekipjelo nam je. Ovo dovoljno govori o odnosu predsjednika Vlade i ministra prema zdravstvenim radnicima, a naš sljedeći korak je generalni štrajk - rekao je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sinidkata.

Ivica Anić, predsjednik Sindikata SKB Mostar rekao je novinarima da Vlada kupuje vrijeme i na sve načine, zapravo, odugovlače priču, jer još nije formirano Mirovno vijeće. Podsjetio je da oni traže ista prava kao što to kolektivnim ugovorom dobili doktori medicine i stomatologije, odnosno, povećanje koeficijenta u konačnici za 1.20.

- Vlada ne odgovara na naše dopise, a skoro svaki dan ih šaljemo inspektoru rada. Evo, pokazuju nam koliko su im važni tzv. heroji u bijelom-kazao je on.

Iako su sindikalci pozivali ministra zdravstva rada i socijalne zaštite HNK, dr.Gorana Opsenicu da im se obrati, on je u izjavi za medije kazao kako „razina pregovora između ministra i predstavnika Sindikata nije ulica“.

Dr. Opsenica je kazao da Vlada Sindikatu poslala zaključak u kojem je definirala svoj prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotoku koji je dat Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Naveo je da u vezi toga od njih stigao dopis u kojem su zatražili pojašnjenje.

- Moram priznati da mi pojedini dopis od njih izgleda jako nemušto i neupućeno i najveći problem u komunikaciji je što, evo, ja s njima komuniciram preko pošte, a oni sa mnom preko medija - kazao je Opsenica.

Rekao je da Vlada HNK želi pregovarati s njima, ali, da bi Vlada, kako je naveo, pregovarala s njima, sindikati moraju iskazati minimum.


Formiranje pregovaračkog tima

- Neka odbiju taj prijedlog i ja ću Vladi predložiti formiranje pregovaračkog tima i određivanje datuma pregovora. Vlada, dakle, čeka odgovor da prihvate naš prijedlog ili da odbiju, nakon čega slijedi formiranje tima i proces pregovora. Ako proces pregovora ne završi uspješno, onda je to radni spor koji riješava Mirovno vijeće. Ono što je Sindikat prvotno poslao bilo je teško 18 miliona za jednu godinu plus 12 miliona za drugu godinu. Vlada je rekla da je to nemoguće-rekao je ministar.  

Na ministrovu izjavu uslijedile su oštre reakcije čelnika Sindikata, koji su, između ostalog, kazali da nisu dobili odgovor na inicijativu za pregovore u zakonskom roku od 45 dana.

- Pri ministarstvu postoji sektor rada koji lično kontroliše ministar i taj sektor odugovlači, zavlači raznim peripetijama i pravnim smicalicama sve moguće rokove. Davno nas je ministar mogao pozvati, zna za nezadovljstvo radnika, ako mi njega nismo pozvali, onda je on nas trebao pozvati da nas pita šta vam treba i zbog čega ste nezadvoljni. To je sramota – kazao je Vuković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.