PONOVO IZLAZE NA ULICU

Protestna šetnja u petak bit će posljednje upozorenje vlastima pred generalni štrajk

Jednostavno, pribojavamo se da je to što nam nude „mačak u vreći“, kaže Anić

Sa zadnje protestne šetnje: Nadležni ih nastavili ignorirati. Avaz

Piše: M. Smajkić

11.11.2020

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji više od godinu čekaju na rješavanje svog statusa, ponovo će u petak, 13. novembra, u Mostaru održati protestnu šetnju. 

Tako su medicinske sestre i tehničari te drugo zdravstveno osoblje, udruženi u svojim zahtjevima kroz Reprezentativni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu u HNK, a koji predstavljaju više od 2.500 radnika, prisiljeni da uz borbu s koronavirusom na ulici vode bitke za svoja osnovna prava.


Poslali zaključak

Na ovaj korak su se odlučili, jer je, nakon protestne šetnje koju su održali 5.novembra, izostala reakcija ministra zdravstva HNK, dr.Gorana Opsenice i kantonalnog premijera, Nevenka Hercega, koji su, praktično, nastavili ignorirati njihove zahtjeve za potpisivanje kolektivnog ugovora sa istim pravima kakva su dobili ljekari i stomatolozi. 

Anić: Oglušuju se. Avaz

Dr. Opsenica je, podsjetimo, nakon zadnje protestne šetnje medicinara, kazao da je Vlada Sindikatu poslala zaključak u kojem je definirala svoj prijedlog, a koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotoku koji je dat Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Naveo je da u vezi toga od njih stigao dopis u kojem su zatražili pojašnjenje.

Iz Sindikata su u ponedjeljak uputili novi dopis ministru u kojem su, ponovo, istaknuli da im je sadržaj zaključka Vlade i dalje nejasan.

- Po našem objektivnom tumačenju sadržaja Zaključka, predviđeno povećanje se odnosi na povećanje koeficijenta za 0,50 u prvoj i 0,50 u drugoj godini primjene kolektivnog ugovora za sve grupe složenosti zanimanja. Ako smo dobro protumačili Vašu ponudu vodeći se činjenicom da bi se jedino ovakvim tumačenjem u potpunosti izjednačila sva materijalna prava svih zaposlenika u zdravstvu, pozivamo Vas da odmah pristupimo poptisivanju kolektivnog ugovora - napisali su iz Sindikata ministru.

Postupak pregovaranja

U suprotnom, Sindikat je zatražio da se odmah zakaže sjednica Mirovnog vijeća.  

- Jednostavno, pribojavamo se da je to što nam nude „mačak u vreći“. Povećanje koeficijenata je potpuna nepoznanica u zaključku, koji nam je, jednostrano, dostavljen i koji se, tako konfuzan, uopće ne može smatrati ponudom, budući da Zakon o radu jasno propisuje postupak pregovaranja s ciljem zaključivanja kolektivnog ugovora. Na naše zahtjeve se oglušuju, pa nisu se, do sada, udostojili ni ministar ni premiejr da nas pozovu na razgovor - kazao nam je Anić.

Poručio je da će protest u petak biti posljednje upozorenje nadležnim pred generalni štrajk!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.