PROTESTNA ŠETNJA

Zdravstveni radnici HNK dali posljednje upozorenje vlastima pred opći štrajk!

Godinu i po čekaju na rješavanje svog statusa i potpisivanje kolektivnog ugovora

Piše: M. Smajkić

13.11.2020

S današnjeg protesta: Predstavnici 2.600 radnika iskazali nezadovoljstvo. M. Smajkić

Osam dana koliko je prošlo od njihove posljednje protestne šetnje, zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su ponovo svoja osnovna prava potražili na ulici.

S transparentima u rukama poput „Ni graha ni pšenice dok nam je Opsenice“, „Mi smo uz vas kad vam je najteže“, „Javi se, pojavi se, ministre“ te drugim, predstavnici i članovi  Reprezentativnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu u HNK,  a koji predstavljaju više od 2.600 radnika okupili su se kod mostarske Gimnazije, a kao i prošli put, svoju su protestnu šetnju  okončali pred sjedištem Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.


Poboljšanje statusa

Kako su kazali čelnici dva Sindikata, Ivica Anić i Dalibor Vuković ovo je posljednje upozorenje vlastima pred generalni štrajk!


- Sramotno je da danas ovdje moramo ponovo protestvovati i da su danas pred vama predstavnici 2.600 zdravstvenih radnika koji iskazuju svoj protest protiv resorog ministra zdravstva, dr.Gorana Opsenice i Vlade HNK, jer nas već godinu i po zavlače marifetlucima i prvanim zavrzlamama, otezajući postupak pregovaranja i donošenja novog kolektivnog ugovora, odnosno, povećanje plaća i dostojanstven rad i poboljšanje statusa ud ruštvu. Poručio bih resornom ministru zdravstva i Vladi HNK da ćemo, ako i pored ovog našeg posljednjeg okupljanja, izostane njihova reakcija, uskoro možda krajem sljedeće sedmice donijeti odluku o potpunoj obustavi rada i stupanjem našeg članstva u generalni štrajk. Za sve posljedice tog štrajka lično će biti odgovorni gospodin Opsenica i Vlada HNK- kazao je Vuković.

Anić je rekao da od resornog ministra nisu dobili nikakav odgovor, a nakon što su pročitali u medijima da je  premijer HNK na zadnjoj sjednici Vlade, održanoj jučer, naložio ministru da formira pregovarački tim podsjetio je da su u dva navrata pregovori propali!

Pravne zavrzlame

- Mi smo podnijeli inicijativu, oni se nisu ni pojavili na pregovorima. Nakon toga je inspektor rada naložio da do 14. septembra moramo ponovo otpočeti pregovore. Taj datum je prošao, a mi pregovore nismo ni otpočeli. Nakon toga je formirano Mirovno vijeće. Ministar je prošli put, u svojoj izjavi, rekao da on ne vidi nikakav spor i da će  ukoliko pregovori propadnu naložiti Mirovno vijeće. Sad vama svima prikazujem da je ministar već po nalogu inspektora formirao Mirovno vijeće. Kako onda može reći da spora nema...Mi tako možemo pregovarati sve do 2030.godine -  iznio je Anić.


Poručili su da je u suštini riječ o pravnim zavrzlamama, gdje Sektor zdravstva oteže postupak  kako ne bi došlo do generalnog štrajka. Međutim, sindikalci će obaviejstiti nadležni sud o protivzakonitom ponašanju Ministarstva zdravstva HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.