POČELI PREGOVORI

Policija u HNK traži novi kolektivni ugovor

Vjerujem da će sva otvorena pitanja biti riješena, posebno ona koja se odnose na potraživanja, kaže Balić

S jučerašnjeg sastanka: Otvoren dijalog. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

19.11.2020

Dok zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu čekaju na rješenje svog statusa i to više od godinu, dotle su predstavnici Sindikata policije otpočeli pregovarački proces s Kantonalnom vladom.

Tako je jučer održan prvi radni sastanak članova pregovaračkih timova Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Sindikata policije HNK, čiji kolektivni ugovor istječe u decembru ove godine.


Socijalni partneri


Tako je jučer održan prvi radni sastanak članova pregovaračkih timova Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Sindikata policije HNK, čiji kolektivni ugovor istječe u decembru ove godine.

Sindikat policije je, naime, prije dvije godine potpisao kolektivni ugovor kojim su policijski službenici dobili povećanje plaće na način da im ta primanja budu povećana za naredne tri budžetske godine i to po pet posto, što je otpočelo 1. januara prošle godine.


Balić: Pravosnažne presude. Avaz

Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova, u ime pregovaračkog tima Vlade HNK, kazao je da Vlada sindikate doživljava istinskim socijalnim partnerima, istakavši kako je uvjeren u to da će, kroz korektan dijalog sa sindikatima MUP-a, sva otvorena pitanja biti riješena na način koji će biti prihvatljiv za sve.

Kako nam je kazao Nail Balić, predsjednik Sindikata policije, dijalog s predstavnicima Vlade je otvoren te je iskazana spremnost da se riješe sva otvorena pitanja, posebno ona koja se odnose na njihova potraživanja.

Sudske presude

Radi se o isplati pravosnažnih sudskih presuda, što je, ocijenio je Balić, prioritet, a među zahtjevima su i usklađivanje pojedinih odredbi s drugim kantonima i odlukama Vlade, poput naknada za prijevoz, noćni i prekovremeni rad, rad u vrijeme praznika i slično.

Sljedeći sastanak pregovaračkog tima planiran je u narednih desetak dana. Pregovarački tim Vlade HNK čine Slađan Bevanda i Adnan Faladžić, ministri u Vladi, te Marko Arapović, Mladen Ćorić i Dubravka Husić. Članovi pregovaračkog tima Sindikata policije HNK su Nail Balić, Fadil Čustović, Vido Marić, Osman Novalić i Miralem Isić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.