MOSTAR

Dr. Guzin: Sada je vrijeme da građani Mostara ostave sve razlike iza sebe

„Koalicija za Mostar 2020“ – SDA, SBB, DF, SBiH i BPS otpočeli kampanju

Počela kampanja. M. Sm.

Piše: M. Sm.

20.11.2020

Predstavnici "Koalicije za Mostar 2020" koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS danas su optočeli predizbornu kampanju za predstojeće lokalne izbore u Mostaru.

Dr. Zlatko Guzin, nosilac gradske liste ispred Koalicije je u svom obraćanju kazao da će naredni izbori umnogome odrediti sudbinu Mostara grada u godinama koje dolaze.


Kandidati s gradske liste su predstavili Platformu

 - Ovo je jedinstvena prilika da Mostar ponovo aktivira sve svoje potencijale s ciljem izgradnje modernog evropskog i grada otvorenog za sve koji u njemu žive. Mostar treba biti organizovan kao jedinstvena nedjeljiva jedinica lokalne samouprave te administrativno, privredno i kulturno središte Hercegovine sa svim karakertistikama grada u smislu evropske povelje o lokalnoj samoupravi i važećih propisa države BiH. Sada je vrijeme da građanke i građani Mostara ostave sve eventualne razlike iza sebe i da zajedničkim djelovanjem spriječe sve retrogardne namjere te biraju multietnički i moderni grad kakav je oduvijek bio - istaknuo je dr. Guzin.

Naveo je da prosperitetni i evropski Mostar može biti samo grad svih njegovih građana i naroda, a ne vječitih sukoba.

- Naravno, odgovornost je na nama građanima Mostara, jer se izbori odlučuju izlaskom na birališta. Zato pozivam sve građanke i građane da se uključe u predizbornu kampanju i kompletan proces, jer će samo na taj način u demokratskoj proceduri svojim glasom odrediti našu sudbinu i sudbinu cijelog grada za duži vremenski period. Također, treba naglasiti da i oni koji ne glasaju itekako utiču na konačni ishod izbora i zato učinimo sve za Mostar kako bi naš prelijepi grad ponovo prodisao punim plućima - poručio je dr. Guzin.

Počela kampanja za mostarske izbore - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Predstavnici Koalicije, odnosno, kandidati s gradske liste su predstavili Platformu, koja je strateški dokument i na čijoj su izradi radili stručnjaci koji su ponudili rješenja za razne sfere života u gradu.

O platformi u dijelu koji se odnosi na javnu upravu i mjesnu samouopravu kao i budžet govorio je Salem Marić, koji je naveo da će potpisnici ove platforme podržati izmjene Statuta Grada Mostara i otkloniti nedostatke koji su uočeni u njegovoj primjeni.

- Radit ćemo na provedbi reformi lokalne uprave, insistirat ćemo na funkcionalnom i institucionalnom jedinstvu Grada Mostara, uz daljnji razvoj i jačanje mjesne i lokalne samouprave u gradskim područjima i mjesnim zajednicama - naveo je, između ostalog, Marić.

Cijela Platforma će biti dostupna na web stranici

Anel Kljako je, govoreći o dijelu platforme koji se odnosi na strateška riješenja kada je u pitanju komunala i privreda, kao i urbanizam, naglasio da će se pristupiti kompletnoj reorganizaciji komunalne službe u Mostaru s ciljem efikasnog uređenja, baziranog na dobrim praksama i vidljivim efektima, uz uspostavljanje komunalne policije ili redara.

O dijelovima Platforme koji se odnose na sport i mlade govorio je Haris Nazdrajić, dok je segment boračke zaštite prezentirao Omer Mičijević, a Dragica Suša se osvrnula na obrazovanje i kulturu.

Inače, cijela Platforma će biti dostupna na web stranici Koalicije i društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.