AKCIJA MLADIH U KONJICU

Sakupljanjem plastičnih čepova pomažu oboljelima od multiple skleroze

Cilj je sakupiti sredstva za invalidska pomagala i suplemente

Piše: S. Džajić

23.11.2020

Feđa Špuren i Larisa Guska: Dali veliki doprinos akciji. S. Džajić

Udruženje za oboljele od multiple skleroze “Vjera i borba“ iz Mostara je prije skoro godinu pokrenulo akciju „Čep u džep za hendikep“ kako bi se sakupljanjem i prodajom plastičnih čepova osigurala novčana sredstva za kupovinu invalidskih pomagala i suplemenata za oboljele od multiple skleroze, kazala je Lidija Ćubela, predsjednica Udruženja „Vjera i borba“.

- Akcija je pokrenuta prošle godine i ovih dana završavamo sa sakupljanjem čepova. Naš cilj je bio da prikupimo tonu čepova i mislim da smo u tome uspjeli. Iako je akcija bila zamišljena samo na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona, podržali su je i u drugim kantonima - navela je Ćubela.

Podrška građana

Akciju „Čep u džep za hendikep“ podržali su i na području općine Konjic brojni građani, kao i određene organizacije i ustanove, među kojima je i Radio Konjic. Brojni Konjičani su baš ovu medijsku kuću prepoznali kao mjesto gdje će dostavljati sakupljene čepove, a nesumnjivo najveći doprinos ovoj akciji dali su Feđa Špuren i djevojčica Larisa Guska.

Oni su u nekoliko navrata donijeli pune vreće plastičnih čepova. Kako su kazali, na ovaj način pomažu oboljelima, ali i čuvaju okolicu od plastike i nepotrebnog smeća.

Čuvaju okolicu

- Rado sam podržao ovu akciju, čak su mi i kolege s posla, kao i mnogi drugi prijatelji, pomogli da sakupim što više čepova. Lijepo je znati da na ovaj način pomažemo osobama kojima su potrebna invalidska pomagala, ali isto tako čuvamo i našu okolinu od plastike i zagađenja - ističe Špuren.

Larisa Guska (12) svojim primjerom pokazuje koliko je važno da se u ovakve akcije uključe i djeca, jer tako od najranije mladosti razvijaju osjećaj za pomaganje drugima.

- Do sada sam sakupila mnogo čepova, pomagali su mi i drugi, tako da mi je drago što sam dala svoj doprinos ovoj akciji i pomogla oboljelim osobama - kazala nam je ova vrijedna djevojčica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.