VIJEĆE MLADIH IZ KONJICA

Srednjoškolci, budući kuhari, pripremaju jela za ugrožene

Realizacija u saradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom i uz finansijsku podršku Općine

Salčin, Košpo i Herić: Zadovoljni što mogu pomoći. S. Džajić

Piše: S. Džajić

23.11.2020

Vijeće mladih općine Konjic implementator je projekta „Hranom do progresa“ koji od početka oktobra realizira u saradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom Konjic, a uz finansijsku podršku Općine.

Zanimljiva ideja

Ideja za jednim ovakvim projektom je nastala iz želje da se konjičkim srednjoškolcima koji se školuju za zanimanje kuhar omogući obavljanje praktične nastave, ali i da se kroz te aktivnosti pomogne osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

- Saznali smo da učenici nemaju dovoljno sredstava za kupovinu namirnica, pa tako ni uvjete za obavljanje prakse. Onda smo došli na ideju da mi osiguramo sredstva, a da obroke koje učenici pripreme isporučimo osobama koje se nalaze u stanju socijalne pomoći. U realiziranju ove aktivnosti pomogao nam je i Centar za socijalni rad, koji nam je dostavio imena osoba - kaže Senid Herić, koordinator projekta.

Učenici u kuhinji. S. Džajić

Vijeće mladih će projekt, koji je Općina Konjic podržala sa 8.000 KM, provoditi četiri mjeseca, odnosno do januara naredne godine.

- Mi nastojimo raditi na problematici mladih u Konjicu, tako da je i ovo jedan od načina da pomognemo srednjoškolcima da imaju praktičnu nastavu. Također, kroz ovaj projekt pomažemo i osobama iz socijalno ugroženih porodica da imaju topli obrok, koji im dostavljaju naši volonteri nakon što ih učenici pripreme - kazala je Adisa Salčin, predsjednica Vijeća mladih.

Praktična nastava

Mehdija Košpo, profesorica praktične nastave u Ugostiteljsko-turističkoj školi, kaže da im pripremanje obroka pričinjava posebno zadovoljstvo.

- Zahvaljujući ovom projektu, mi možemo pomoći ugroženima i ujedno obaviti našu praktičnu nastavu. Obroke pripremamo tri puta sedmično i uvijek su to raznovrsna jela - dodala je Košpo.

Učenici, uz savjete i upute svoje profesorice, rado pripremaju obroke za ugrožene osobe. Na ovaj način oni se uče i humanosti.

Nedim Sultanić, učenik 3. razreda, kaže da mu je veoma drago što je dio ovog projekta.

- Trudimo se da pažljivo pripremimo ukusne obroke za naše sugrađane – ističe Sultanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.