AGROMEDITERANSKI ZAVOD

Zlatne medalje za sireve "caprina“

Proizvodnja se odvija na tradicionalan način

E. N. / Fena

24.11.2020

Dio iz bogate ponude. Fena

Federalni agromediteranski zavod Mostar nagradio je zlatnim medaljama sireve "caprina" ''Sirane Llaeth'' iz Širokog Brijega, a nagrađeni proizvođači izrazili su nadu kako će njihovi koziji sirevi zainteresirati sve generacije te da će u skorijoj budućnosti doći i do proširenja proizvodnje.

Tako je tvrdi punomasni sir iz mijeha „caprina“ osvojio 19,53 bodova od mogućih 20, dok je tvrdi punomasni sir u ekstra djevičanskom maslinovom ulju ''caprina'' osvojio 19,92 bodova.

Iz ''Sirane Llaeth'' ističu kako su zadovoljni ocjenama Zavoda na nedavnoj izložbi te da se nadaju kako će ova vrsta sira zainteresirati sve generacije.

- U mnoštvu mliječnih proizvoda koji se nalaze na tržištu kozje mlijeko i kozji suhi sir iz mijeha slabo su zastupljeni. Takvih sireva je malo, ali u pravilu su dosta kvalitetni i cijenjeni - kazao je vlasnik ''Sirane'' Marko Buhač.

Dodao je kako se sirevi proizvode na tradicionalni način. ''Sirana Llaeth'' posjeduje vlastitu farmu, a nalazi se na rubnom dijelu Mostarskog blata, u mjestu Jare kod Širokog Brijega.

- Sirana je krenula s radom još 2010. godine, kada je poslovala preko Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ''Buhač'', koje je nastavak tradicionalnog seoskog načina života oslonjenog na poljoprivredu i stočarstvo gdje se tradicionalna proizvodnja kozjeg sira iz mijeha konstantno osuvremenjuje - rekao je Buhač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.