ZDRAVSTVENI RADNICI U HNK

Generalni štrajk sve izvjesniji?

Ministarstvo se stalno ponaša protivzakonito i u svim svojim radnjama i marifetlucima su se spetljali da ne znaju šta će, kaže Vuković

S posljednjeg protesta: Traže novi kolektivni ugovor. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

25.11.2020

Koliko je vladajućim stalo do zdravstvenih radnika pokazuje situacija iz Hercegovine gdje se više od 2.600 medicinskih sestara i tehničara spremaju za generalni štrajk i to dok na svojim plećima najviše nose teret krize s koronavirusom.

Ni dvije protestne šetnje predstavnika i članova Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, od Konjica do Neuma, nisu donijeli pomak u priči oko njihovog rješavanja statusa, odnosno, novog kolektivnog ugovora, na koji čekaju više od godinu i po.

Bez razgovora

Iako su predstavnici Sindikata u dva navrata, nakon obje protestne šetnje, javno zatražili od  ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Gorana Opsenice i kantonalnog premijera, Nevenka Hercega, da ih pozove na razgovor, to se nije dogodilo.

Dok iz Vlade HNK, odnosno, resornog ministarstva, zadnjih dana ponavljaju priču da su spremni za pregovarački proces, iz Sindikata podsjećaju da su u dva navrata pregovori propali i da je u cijeloj priči djelovala i Inspekcija rada, nakon čega je formirano Mirovno vijeće.

Vuković: Suprotno propisima. M. Smajkić

-To je objavljeno u Službenom listu i nema više povratka nazad, odnosno, na proces pregovaranja. Mi smo im taj postupak predložili još u avgustu i za 45 dana se nisu ni oglasili. Nakon toga smo tražili Mirovno vijeće, što je ministar odbio i tek nakon što smo pritisnuli Inspekciju rada, bukvalno, prisilno je naređeno formiranje Mirovnog vijeća. Jednostavno, Ministarstvo se stalno ponaša protivzakonito i u svim svojim radnjama i marifetlucima su se spetljali da ne znaju šta će. Sada bi sve vratili na početak, suprotno važećim propisima - pojasnio nam je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata.

Dali novi rok

Zbog cijele situacije, Sindikat je, kako nam je rekao, u petak poslao zahtjev za provođenje postupka mirenja u vezi sa novim kolektivnim ugovorom koji traje pet dana.

- Praktično smo im dali novi rok. Ako propadne postupak mirenja, Sindikat u skladu sa zakonom može stupiti u generalni štrajk, za koji se uveliko spremamo -  poručio je Vuković.

Zdravstveni radnici u HNK novim kolektivnim ugovorom traže povećanja koeficijenta za 0.50 u prvoj i isto toliko u drugoj godini.


Prijedlog rješenja

Iz Ministarstva su još u prošli ponedjeljak, prema Vladi HNK, uputili prijedlog rješenja o imenovanju pregovaračkog tima Vlade.

- Vlada će se o tome izjasniti ovih dana, a uz taj prijedlog, Ministarstvo je dostavilo i odluku o određivanju datuma početka pregovora, a njen sastavni dio je i protokol o postupku pregovaranja, koji potpisuju obje strane i njegovim će potpisivanjem započeti pregovori - kazali su nam iz Vlade HNK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.