MOSTAR

Kolaps zdravstva u Hercegovini: Više od 2.500 medicinara obustavilo rad

Štrajk ćemo prekinuti onog trenutka kada nas iz Vlade pozovu da potpišemo kolektivni ugovor , poručio Vuković

Piše: M. Sm.

10.12.2020

Protestna šetnja medicinara - Avaz
Protestna šetnja - Avaz
Podrška kolegama iz Covid bolnice - Avaz
S protestne šetnje - Avaz
S protestne šetnje - Avaz

Prvi dan generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, protekao je u znaku polusatne protestne šetnje kroz Mostar koja je okončana pred zgradom Kantonalne vlade.

Kako su poručili predstavnici Reprezentativnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenika u zdravstvu HNK, Ivica Anić i Dalibor Vuković, pred zgradu Vlade će dolaziti svaki dan sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

-Štrajk ćemo prekinuti onog trenutka kada nas iz Vlade pozovu da potpišemo kolektivni ugovor u koji će unijeti sve naše zahtjeve. Dakle, postoji šansa da se ova agonija završi- poručio je Vuković.


Sramota je, istaknuo je on, da zdravstveni radnici moraju stajati pred zgradom Vlade i izražavati svoj protest.

-Ova Vlada na čelu s ministrom zdravstva već godinu i po nas vuče za nos, prave razne peripetije, utvrđuje reprezentativnost, odugovlači s postupkom pregovaranja i traži razna mišljenja raznih ministarstava. Dakle, oni su ti koji oduglovače, oni zdravstvene radnike prave budalama, a zdravstveni radnici, njih 2.600 nikad jedinstveniji nisu bili. Stalno nas uvlače u političke obračune, a mi godinu i po tražimo kolektivni ugovor čista obraza –rekao je on.

Naveo je i da su Vladi ponudili prijedlog kolektivnog ugovora u skaldu sa njihovim zaključkom u kojem su naveli da su spremni u potpunosti izjednačiti materijalna i nematerijalna prava zdravstvenih radnika, kao što je to uneseno u kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije.

Međutim, kako je pojasnio, Vlada u tom zaključku nije navela koliko iznosi to povećanje ni kada će biti realizirano niti su im odgovorili na njihove upite u vezi toga.

-Godinu i po u dobroj vjeri šaljemo sve akte ovoj Vladi koja nas ignoriše, koja nas ponižava, u kojoj sektor rada ministarstva zdravstva i njihovi pravnici koji nemaju pojma o pravu krše sve propise i misle da zdravstvene radnike prave budalama. Nikad više zdravstveni radnici neće pognute glave hodati. Svaki dan ćemo im dolaziti ovdje, dok ne potpišemo kolektivni ugovor-naglasio je Vuković.

Anić je, također, naveo da je sramota to što zdravstveni radnici koji su na prvoj crti odbrane u borbi s pandemijom koronavirusa moraju svoja prava tražiti na ulici.

Istaknuo je da se već prvog dana štrajka situacija odrazila na pacijente koji su mjesecima ranije dobili termin za specijalističke preglede, a koji su otkazani.

-To možemo zahvaliti našoj Vladi i ministru Opsenici. Žalosno je da mi na Dan ljudskih prava stupamo u generalni štrajk. Koliko poštuju naša prava govori činjenica da su prekršili sve odredbe zakona o radu-potcrtao je Anić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.