MOSTAR

Medicinari morali prekinuti štrajk

Dokazat ćemo da smo proceduru ispoštovali u skaldu sa zakonom, kazao Anić

Vuković: Ovo je direktni udar Vlade HNK. Ž.Miličević

Piše: M. Sm.

15.12.2020

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, više od 2.600 medicinskih sestara i tehničara prekinuli su generalni štrajk u koji su stupili u četvrtak,10.decembra.

Odluku o tome donijeli su njihovi sindikati, Reprezentativni sindikat uposlenika SKB Mostar i Nezavisni sindikat zaposlenika u zdravstvu HNK, jer je Općinski sud u Mostaru, na zahtjev Kantonalne vlade donio privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka.

To su danas novinarima ispred zgrade Vlade HNK, na pres-konferenciji, potvrdili predstavnici oba sindikata, Dalibor Vuković i Ivica Anić, koji su kazali da su dobili rok od tri dana da dostavi dokaze da je štrajk organiziran u skladu sa zakonom.

Kako su naveli, njihov advokatski tim će već danas prema Sudu dostaviti traženu dokumentaciju.

- Ovo je direktni udar Vlade HNK i ministra zdravstva, ovo je pokušaj da se spriječe zdravstveni radnici da ostvare svoja prava, da pregovaraju, da se zakaže Mirovno vijeće i da potpišu kolektivni ugovor. Nadamo se poštenoj odluci Suda, a zdravstveni radnici su ogročeni. Jer je ovo je izazvalo dodatni revolt prema Vladi i resornom ministru- kazao je Vuković.


Anić: Zdravstveni radnici ogorčeni. Ž. Miličević

Anić je poručio kako će jasno dokazati da su proceduru generalnog štrajka uradili u skladu sa zakonom te iznio kako ih ovakav postupak Vlade i resornog ministra nije iznenadio.

-Ponovo su nas jučer pozvali na pregovore, ali u tom dopisu nije ništa konkretno navedeno. Mi ne želimo da se pregovori vrate na početak, jer je taj proces propao. Želimo pod ravnopravnim uvjetima pregovarati, a ne pod ucjenjivačkim-kazao je Anić.

Čelnici Sindikata su se osvrnuli i na predizbornu kampanju u Mostaru, gdje su nosioci gradskih lista, čak, tri ljekara.

-Niko nas nije podržao od njih, niti je javno došao ovdje da nas podrži našu borbu. Oni trebaju biti ovdje s nama, gdje se grčevito borimo za povećanje plaća i dostojanstven život-kazao je Vuković.

Također, on je prozvao predsjednika Sindikata zdravstvenih radnika F BiH, Zijada Latifovića jer im nije dao podršku, zbog čega će, poručio je, zatražiti njegovu odgovornost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.