MOSTAR

Ko je dao podršku Inicijativi za podizanje spomenika Mujagi Komadini

Spomenik bi trebao biti izgrađen prema zamisli mostarskog kipara Florijana Mičkovića

Komadina:Najpoznatiji gradonačelnik Mostara. Arhiv

Piše: M.Sm.

17.12.2020

Pozivu za podršku Inicijativi za podizanje spomenika najpoznatijem gradonačelniku Mostara, Mustafi Mujagi Komadini i njegovo finansiranje iz budžeta za 2021. godinu odazvalo više stranaka čiji vijećnici su spremni svjedočiti svoju posvećenost ovoj ideji, stoji u saopćenju kojeg su potpisali Edin Batlak, Radivoje Krulj i Josip Muselimović.

– Javno zahvaljujemo strankama koje su u pismenoj formi podržale inicijativu i to članicama „Koalicije za Mostar 2020“: Stranci demokratske akcije (SDA), Savezu za bolju budućnost (SBB), Demokratskoj fronti (DF) i Bosanskoj patriotskoj stranci (BPS), potom Socijaldemokratskoj partiji (SDP) kao članici "BH Bloka"; Hrvatskoj demokratskoj zajednici 1990 (HDZ 1990), Platformi za progres i Neovisnoj listi „Pravo na grad” - naveli su.  

Stanovito razumijevanje za inicijativu, naveli su, iskazale su Lista „Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar” i Naša stranka (NS) koja je članica "BH Bloka".

- Nadamo se da i ostali pozvani akteri koji pismeno nisu odgovorili na naš poziv to nisu učinili uslijed velikih predizbornih aktivnosti s obzirom na to da su u ranijem periodu iskazivali simpatije prema inicijativi. Vjerujemo da će u vijećničkoj proceduri usvajanja budžeta za 2021.godinu svi akteri budućeg Gradskog vijeća potvrditi da na imenu Mujage Komadine postoji mostarski politički i društveni konsenzus - kaže se u saopćenju.

Podsjetili su na to da je Inicijativa građana Mostara da se podigne spomenik Komadini pokrenuta prije više od sedam godina. U samo dva dana pokretači ideje Josip Muselimović, advokat, Radmilo Braca Andrić, bivši gradonačelnik Mostara i Edin Batlak, poduzetnik prikupili su blizu dvije stotine potpisa podrške od Mostaraca svih nacionalnosti.

Spomenik bi trebao biti izgrađen prema zamisli mostarskog kipara Florijana Mičkovića, na temelju koje se dobila saglasnost Federalnog zavoda kulturno-historijskog naslijeđa. U proteklih sedam godina nije se osigurala finansijska podrška u budžetu grada Mostara. 

Inicijativni odbor je ocijenio da je upravo predizborno vrijeme zgodna prilika za provjeru vjerodostojnosti odanosti mostarskim vrijednostima koje svakako uključuju zaostavštinu velikana Mostara prije svega gradonačelnika Mujage Komadine.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.