TUŽILAŠTVO HNK

Formiran predmet u vezi s navodnim izbornim prevarama u Mostaru

Iz Tužilaštva HNK su za Hrvatski medijski servis (HMS) potvrdili da je predmet formiran te da se provjeravaju navodi iz prijave

Provjeravaju se navodi o prevarama. Arhiv

G. M. / HMS

23.12.2020

Tužilaštvo HNK formiralo je predmet po prijavi Hrvatskog narodnog sabora BiH u kojoj se navodi da se grupa pojedinaca udružila kako bi počinila krivično djelo izborne prevare u Mostaru.

Iz Tužilaštva HNK su za Hrvatski medijski servis (HMS) potvrdili da je predmet formiran te da se provjeravaju navodi iz prijave. Dodali su i da policija postupa pod nadzorom Tužilaštva HNK.

Podsjećamo, u krivičnoj prijavi HNS-a navodi se da je analizom konačnog biračkog popisa za Grad Mostar koji je zaprimljen 16. decembra 2020. godine uočen veliki nerazmjer u broju prijavljenih birača na pojedinim biračkim mjestima u odnosu na broj prijavljenih birača navedenih u preliminarnom biračkom popisu od avgusta 2020. godine.

- Postoji osnovana sumnja da su se pojedini birači, većinom bošnjačke nacionalnosti, prijavili fiktivno na nove adrese stanovanja da bi učestvovali na tačno određenim biračkim mjestima, a sve zbog promjene strukture glasača na biračkom mjestu i u konačnici zbog utjecaja na rezultate izbora - navodi se u prijavi HNS-a.

HNS je naveo da se radi se o „više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje“.

U prijavi se dodaje da te osobe uopće „ne žive na novoprijavljenim adresama te da je na pojedinim adresama prijavljen veći broj osoba, pa čak viši i od deset“.

- Takve su prijave počinjene u gradskim područjima Jugozapad, Zapad i Jug, a posebno je upečatljivo fiktivno prijavljivanje adresa na gradskom području Jug i to naseljima Gubavica, Pijesci i Buna - stoji u krivičnoj prijavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.