POSTIZBORNI HAOS

Đidelija: Za sve greške koje postoje u Mostaru odgovorni su birački odbori

U Tužilaštvu HNK formirano osam predmeta na kojima rad pet tužilaca

Đidelija: Nisu postupali po pravilniku. Avaz

Piše: M. Smajkić

13.1.2021

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Glavnom centru za brojanje naređeno je da izvrši ponovno brojanje glasačkih listića i utvrdi rezultate izbora s redovnih biračkih mjesta u Gradu Mostaru po političkim subjektima i kandidatima političkih subjekata. 

Kako je, rečeno, ponovno brojanje, koje će početi danas, naređeno je za nivo gradske izborne jedinice-199 te za nivo izborne jedinice gradskog područja 2 (Stari Grad)-155 na nekoliko biračkih mjesta.

Novo brojanje glasačkih listića samo je jedno u nizu dosadašnjih koje opterećuju ionako buran postizborni proces u Mostaru gdje su na sceni tenzije, optužbe, nezadovoljstva i unutarstranačka previranja.

Krivične prijave

Zapljuštale su i brojne krivične prijave u vezi izbornih neregularnosti, a na osnovu kojih su u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona formirali, čak, osam predmeta na kojima radi pet tužilaca.

Uz onu koja je javnosti već poznata, a koju su zbog navodnih izbornih neregularnosti na Gradskom području Jug podnijeli HNS, HDZ BiH i MUP HNK, predmeti su formirani i na osnovu prijava Gradskog odbora SDA, Prve stranke, Tužilaštva BiH, CIK-a BiH i Policijske uprave Čapljina. 

Svi predmeti su, rečeno nam je u Tužilaštvu, u fazi provjere navoda, a posljednja krivična prijava koja je jutros zaprimljena u vezi izbora u Mostaru pristigla je iz Udruženja „Toprak“ Buna protiv odgovornih osoba u MUP-u HNK.

Protiv članova Gradske izborne komisije (GIK), kako nam je to potvrđeno, nema prijava. 

Predsjednik GIK-a, Hilmo Đidelija za "Avaz" je rekao da su predali sav materijal vezan za brojne nepravilnosti koje su utvrđene prilikom silnih brojanja glasačkih listića.

- Za sve greške koje postoje odgovorni su birački odbori. Ako postoji nekakva odgovornost Gradske izborne komisije, mi od toga ne bježimo. Birački odbori su prošli obuku, ali je pitanje koliko su oni od svega uvažili. Očito je da nisu postupali po propisanom pravilniku – kaže nam Đidelija.

Izrečene sankcije

Iz CIK-a nam je rečeno da do zakonskog roka za potvrđivanje rezultata izbora provode aktivnosti poput brojanja glasačkih listića na redovnim biračkim mjestima.

Maksida Pirić, portparol CIK-a kazala nam je da se razmatraju svi zahtjevi za ponovnim brojanjem te da se, praktično, na svakodnevnoj bazi održavaju sjednice. 

CIK ima obavezu da za sve nepravilnosti, gdje postoji sumnja o počinjenju krivičnog djela, to i prijavi, a i nakon izbora u Mostaru, kao i svih drugih bit će urađena analiza rada biračkih odbora te će shodno rezultatima, eventualno, biti izrečene i sankcije.

Nažalost, i mostarski izbori, održani nakon 12 godina, kao i svi drugi pokazali su da je jedini način da se spriječe neregularnosti, elektronsko brojanje, za što se SBB BiH zalaže dugi niz godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.