OTVORENA IZLOŽBA

Sjećanje na jednog od najistaknutijih bh. političara Džemala Bijedića

Dao je nemjerljiv doprinos u razvoju državnog politčakog sistema, kaže Velagić

Detalj sa izložbe: Djelić bogate zbirke. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

18.1.2021

Izložbom dokumentarne građe danas je u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar obilježena 44.godišnjica tragične smrti Džemala Bijedića, jednog od najistaknutijih bh.političara i nekadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća (SIV) bivše države.


Bogata zbrika

Tako je na 16 panela u prostorijama Muzeja „Stari most“ izložen samo dio dokumentarne građe iz bogate zbirke Džemal Bijedić, koji hronološki prikazuju život i rad ovog velikana, do njegovog školovanja u rodnom Mostaru, preko studentskih dana, učestvovanja u Drugom svjetskom ratu, obavljanja važnih dužnosti... 

Također, izložba nazvana „Džemal Bijedić - Politička biografija“, kako je navela autorica Indira Gaštan-Bešo, obuhvata i dokumente, kao i fotografije koje se odnose na Bijedićeve diplomatske aktivnosti.

- Bijedić je za vrijeme mandata, kao predsjednik SIV-a, posjetio 42 zemlje svijeta, uključujući tadašnje svjetske velesile - istaknula je ona.

Prof. Velagić: Pragmatičan političar. M. Smajkić

Prof. Adnan Velagić je, u svom osvrtu na ovu izložbu, kazao da Džemal Bijedić, zasigurno, spada u red onih političara iz historije tadašnje Jugoslavije koji su dali nemjerljiv doprinos u razvoju državnog političkog sistema.  

- Bijedić nije podlijegao onoj ravnoteži koja se nekako od 70.-tih, pa i 80.-tih godina uvriježila u političku strukturu Jugoslavije, a to je da se u BiH sve dijeli na tri, i krivica i odgovornost. Dakle, on tome nije podlijegao, nego je apriori nastojao da se utvrdi stvarni uzrok problema i da se ide u pravcu rješavanja. Džemal Bijedić spada u red vrlo pragmatičnih političara –kazao je, između ostalog, Velagić.

Tragična smrt

Njegovo najupečatljivije djelovanje je, naveo je on, svakako kao predsjednika SIV-a, od 1971.do 1977.godine, odnosno, do njegove tragične smrti.  

- Šest godina je bio predsjednik SIV-a. Do tada su ti mandati trajali kraće, čak, dva mandata prije njega trajali su dvije godine. Džemal Bijedić je, dakle, zaslužio povjerenje i zasigurno bi ostao do 1979.godine da se nije dogodila tragična smrt-rekao je prof.Velagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.