GRADSKO VIJEĆE

Gradonačelnik Mostara birat će se javno, u drugom krugu Guzin i Kordić

Arman Zalihić iz Bh. bloka nominirao je svoju kolegicu Irmu Baraliju kao kandidata za gradonačelnicu

Guzin i Kordić: Kandidati za gradonačelnika. Avaz

Piše: M. Smajkić

5.2.2021

Nakon izbora rukovodstva, novoizabrani predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara, Ivan Zelenika je preuzeo vođenje sjednice.

Na dnevnom redu je izbor gradonačelnika Mostara. Arman Zalihić iz Bh. bloka nominirao je svoju kolegicu Irmu Baraliju kao kandidata za gradonačelnicu. Adil Šuta je ispred Koalicije za Mostar kao kandidata za gradonačelnika predložio dr. Zlatka Guzina. Miroslav Grubišić iz Kluba Hrvata predložio je dr. Marija Kordića, s napomenom da je on prijedlog HDZ-a, ali ne i HRS - a.

Nakon nominiranja, ponovo se za riječ javio Šuta, zatraživši da glasanje za izbor gradonačelnika bude javno. Zatražio je da se o tom prijedlogu vijećnici izjasne glasanjem. Zalihić je postavio pitanje kako će se provesti izbor za gradonačelnika, kada nisu formirani klubovi vijećnika, kao ni komisija za izbor i imenovanje. 


Slaven Bevanda iz HRS-a je kazao da prijedlog vijećnika Šute nije u skladu sa Statutom Grada. Salem Marić iz Koalicije je kazao da je Zalihić upravu, s obzirom da nije formirana Komisija za izbor i imenovanje. Postavio je pitanje i šta ako bude tajno glasanje, šta znači suzdržan glas

Predložena je pauza zbog različitih tumačenja Statuta Grada o javnom ili tajnom glasanju.

Gradonačelnik Grada Mostara će biti izabran javno, odlučeno je nakon današnje sjednice GV Mostara.

U drugi krug glasanja ulaze Zlatko Guzin i Mario Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.