PREKINUTA SJEDNICA

Izbor gradonačelnika Mostara odgođen za ponedjeljak

Smatramo to dobrim rješenjem i drago nam je da je gospodin Izetbegović pristao na to, rekao je Arman Zalihić, predsjednik GO SDP-a Mostar

S današnje sjednice. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

12.2.2021

Nakon sat i po pauze prekinuta je sjednica Gradskog vijeća Mostara.

Uvažen je prijedlog Kluba vijećnika Bh. bloka, koji je iznijela Irma Baralija iz Naše stranke o tome da treći nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća bude održan ponedjeljak, 15.februar s početkom u 16 sati.

Arman Zalihić, predsjednik GO SDP-a Mostar potvrdio je za "Avaz" uoči nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara da su jutros iz njegove stranke osmislili prijedlog rotirajućeg gradonačelnika.


Tri bloka

- Kandidati tri bloka bi se rotirali po 16 mjeseci, Bh. Blok, Koalicija za Mostar i HDZ BiH. Smatramo to dobrim rješenjem i drago nam je da je gospodin Izetbegović pristao na to. Vidjet ćemo šta će biti sa ostalima, ako bude političke volje, onda vrlo lako možemo dogovoriri taj Sporazum - rekao je on.

Na naš upit o tome kako će to provesti s obzirom na to da su neophodne izmjene Statuta, Zalihić je kazao da se to može regulisati posebnim sporazumom.

S druge strane, Slaven Zeljko, predsjednik GO HDZ-a BiH ocijenio je da je ovaj prijedlog neozbiljan i nestatutaran.

Slično je kazao Ivan Zelenika, predsjednik GV Mostara kazavši kako je to tehnički nemoguće. Izrazio je nadu da će danas biti izabran gradonačelnik Mostara, kazavši da čak imaju 18 ruku.

Dodatne konsultacije

Na sjednicu je došla i Boška Ćavar, vijećnica Naše stranke koja je bila pozitivna na koronavirus.

Kazala je kratko da njeni glasači ne dolaze ni iz HDZ-a BiH ni SDA te da je njen izbor bila Irma Baralija.

Inače, Baralija je na početku sjednice odnosno nastavka koji treba otpočeti drugim krugom izbora gradonačelnika upravo iznijela prijedlog rotirajućeg gradonačelnika zatraživši dodatne konsultacije od pet dana. U toku je pauza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.