MOSTAR

Zbog "Ruže" umalo ostali bez ulice u zoni UNESCO-a

Radnici angažirani od investitora hotela prekrajali i sužavali javnu cestu

Cesta potpuno devastirana. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

23.2.2021

U staroj gradskoj jezgri Mostara, praktično na njenom ulazu, građani su privremeno spriječili uzurpaciju i prekrajanje javne površine. Da stvar bude gora, riječ je o javnoj cesti, bez koje su Mostarci umalo ostali, i to zbog radova investitora hotela „Ruža“, jednom od prijeratnih simbola Mostara.

Jednosmjerna ulica

Ova jednosmjerna ulica, koja za pješake s jedne strane vodi prema Starom mostu, spomeniku UNESCO-a, a s druge je izlaz na novu gradsku magistralu, skoro potpuno je devastirana i postala je idealna lokacija za saobraćajne nesreće.

Česte su i saobraćajne nesreće. M. Smajkić

Iako su uposlenici Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara danima kroz prozor gledali kako radnici angažirani na gradilištu hotela „Ruža“ uklanjaju s jedne strane trotoar i postavljaju ivičnjake, a s druge sijeku asfalt, čime praktično sužavaju javnu cestu, reakcija prema mostarskim inspektorima otišla je iz Kantonalnog ministarstva privrede, koja se nalazi u istoj zgradi gdje i Zavod, i to nakon revolta građana.

To nam je potvrđeno iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara, iz koje nam je rečeno da su stanari ulice Husnije Repca od broja 3 do 9, putem Ministarstva, uputili zahtjev za inspekcijski nadzor. U šturom odgovoru se navodi da je inspekcija na licu mjesta, osim u ovoj, bila i u ulici Rade Bitange, također u blizini hotela „Ruža“, 8. februara.


Historijski zaštićeno područje. M. Smajkić

- Upravni postupak zbog utvrđenih nepravilnosti pokrenut je 12. februara i on je u toku, a stanari su, odgovorom ove službe, 17. februara obaviješteni o statusu svoje inicijative -rečeno nam je iz Inspekcijske službe Grada.

Zbog činjenice da su ovi nezakoniti radovi obavljani u historijski zaštićenom području, nadležnost ima i Federalna uprava za inspekcijske poslove, koja, za sada, kako smo saznali, nije obaviještena.


Kupoprodajni ugovor

U Agenciji za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona tvrde da se kupoprodajni ugovor, koji je s kupcem „Ruže“ Emirom Kečom sklopljen prije dvije decenije, odnosi samo na objekt hotela. No, ni toj priči kraja nema. Tačno godinu Kečo čeka da mu Vlada HNK odobri novi aneks, i to deseti, s konačnim rokom završetka radova. Prema posljednjem, imao je obavezu završiti radove do 30. septembra 2019. godine, što zbog nedostatka novca nije uspio.

Činjenica je da je Keči godinama bila uskraćena gradnja zbog prijetnje UNESCO-a da se „Ruža“ ambijentalno ne uklapa u stari dio grada. U konačnici je dobio zeleno svjetlo.


Bankovna garancija

U Agenciji su, rečeno nam je, konstatirali, a nakon revizije ulaganja, da je završeno 94 posto radova na objektu, koji se prostire na  32.000 kvadratnih metara i koji se gradi u skladu s franšiznim ugovorom sklopljenim sredinom 2016. godine s hotelskim lancem „Marriott“. U dosadašnje radove je uloženo više od 72 miliona KM, a bankovna garancija, koju po ugovoru s Agencijom produžava, vrijedi do 30. juna ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.