MOSTAR

Treća runda pregovora medicinara i Vlade HNK bez konkretnog dogovora

Dostavili smo im dvije ponude, sad je do njih, kaže Anić

Anić i Vuković: Štrajk u punom kapacitetu. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

25.2.2021

U Mostaru je danas, bez konkretnog pomaka, okončana treća runda pregovora između sindikata zdravstvenih radnika i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Dok su predstavnici dva sindikata, koji zajedno nastupaju u njihovoj borbi za novi kolektivni ugovor, pregovaračkom timu Vlade HNK danas ponudili dvije opcije, s druge strane i dalje stoji prijedlog o povećanju plaće u procentima umjesto koeficijenata kako to traži skoro 3.200 radnika uposlenih u zdravstvu u HNK.

-Vlada ostaje pri svom ranijem stavu, a mi smo, uzimajuću u obzir tešku finansijsku situaciju i stanje s koronavirusom ponudili dvije opcije. Umjesto traženih povećanja koeficijenata za 0.50 u prvoj i isto toliko u drugoj godini trajanja kolektivnog ugovora, sada smo ponudili da potpišemo ugovor na tri godine. U prvoj godini, u toj varijanti, povećanje koeficijenata bi iznosilo 0.40, a u naredne dvije po 0.30. U drugoj varijanti smo predložili ugovor na dvije godine s povećanjem koeficijenata od po 0.40 –kazao je novinarima Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.


Anić i Vuković: Vrši se pritisak. M.Smajkić

Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u zdravstvu u HNK kazao je da je sada potez na Vladi HNK.

-Pregovarački tim Vlade će, kako nam je predočeno, nakon konsultacija, naše ponude dostaviti Vladi, a mi ćemo do kraja sljedeće sedmice čekati da nas izvijeste o ishodu. Ako stav Vlade bude negativan mi nastavljamo sa štrajkom i protestima na ulicama- iznio je Vuković.

Predstavnici sindikata su ponovo ukazali na to da ne postoji nikakva sudska odluka, odnosno, privremena mjera zabrane štrajka, kako to iz Vlade pokušavaju prikazati.

Također, osvrnuli su se i na razne pritiske tokom generalnog štrajka u koji su stupili 10.decembra prošle godine, a koji dolaze i od njihovih kolega ljekara.

-Zanimljivo je da sada većina uputnica iz ambulanti u bolničke ustanove dolazi sa oznakom „cito“.Jednostavno, nije moguće da su svi specijalistički pregledi označeni pod hitno. Vrši se pritisak na naše osoblje, uzeli su sebi za pravo da označavaju tako i neka to svakome ide na obraz-poručio je Vuković.

Podsjetimo, medicinari u HNK se skoro dvije godine bore za novi kolektivni ugovor.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.