HERCEGOVINA

Vlada HNK odobrila dva miliona KM domovima zdravlja

Vlada je razmotrila i prihvatila Operativni plan vakcinisanja protiv Covid-19

Sa današnje sjendice Vlade HNK. Vlada HNK

Fena

26.2.2021

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj sjednici je na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite usvojila odluku kojom je odobrila dva miliona maraka za domove zdravlja u svim gradovima i općinama kantona.

Vlada je razmotrila i prihvatila Operativni plan vakcinisanja protiv Covid-19 koji je pripremio Zavod za javno zdravstvo HNK u saradnji s resornim ministarstvom. Planom su jasno definirane aktivnosti Vlade, resornog ministarstva, Zavoda za javno zdravstvo, te jedinica lokalne uprave i samouprave, saopćno je iz Vlade HNK.

Uz ostalo, istaknuto je kako su prioritetne skupine za vakcinisanje zdravstveni radnici, osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, populacija starija od 65 godina, ranjiva populacija s kroničnim bolestima, te zdrave osobe od 18 do 64 godine starosti koje rade u značajnim javnim službama (policija, obrazovanje i slično).

Razmotrena je informacija resornog ministarstva o toku pregovora s reprezentativnim Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar, nakon čega su usvojeni zaključci da se održi sastanak svih članova Vlade i Pregovaračkog tima Vlade, a potom, u što je moguće kraćem roku, i sastanak sa svim dionicima zdravstvenog sistma - predstavnicima osnivača, suosnivača i menadžmenta zdravstvenih ustanova, te jedinica lokalne samouprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.