GODIŠNJICE

Mostarski logoraši nisu mogli do mjesta stradanja: Cvijeće položili pred zaključanom kapijom Heliodroma

Razočarani smo kao ljudi, jer nam nisu dozvolili da priđemo zgradi koja je sinonim naše patnje, kaže Hajdarović

Sa obilježavanja: Položili cvijeće pred kapiju. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

19.3.2021

Godišnjica raspuštanja logora tzv. „Herceg-Bosne“ danas je nakon 27 godina, obilježena ispred Heliodroma u Mostaru. Ovaj zloglasni logor sinonim je stradanja i patnje logoraša Mostara i Hercegovine.

Iako su mostarski logoraši, po prvi put, namjeravali položiti cvijeće i proučiti Fatihu pred zgradom koja je u to vrijeme bila označena kao „centralni zatvor“, ipak, svega nekoliko trenutaka prije njihovog dolaska na ulazu u prostor Heliodroma dočekala ih je zatvorena kapija s katancem.


Bivši logoraši proučili Fatihu. M.Smajkić

- Razočarani smo kao ljudi, jer nam nisu dozvolili da priđemo zgradi koja je sinonim patnje logoraša Mostara i Hercegovine, pa i Bosne, jer je tu bilo logoraša širom BiH. Razočarani smo postupkom rukovodilaca kampusa Sveučilšta u Mostaru, koji je kompletan logor Heliodroma, a ova ograda je, ustvari, granica nakon koje smo prešli u slobodu. Ona simbolizuje naše zatvaranje i, zaista, na sramotu onima koji su kapiju zatvorili da ne priđemo zgradi centralnog zatvora koja je trenutno neupotrebljiva i devastirana. Ovo samo govori o tim ljudima - kazao je Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

Prema podacima Udruženja kroz logore tzv. „Herceg- Bosne“ s prostora Hercegovine je prošlo  preko 20.000 ljudi, nedužnih muškaraca, žena i djece. Od toga broja, samo je Mostaraca bilo više od 10.000, a tokom rata Bošnjaci Hercegovine su bili zatočeni u 62 logora.

Hajdarović: Razočarani smo. M.Smajkić

- Poručio bih Udruzi hrvatskih logoraša da, ako žele istinu i pravdu, zajedno obiđemo sva presuđena mjesta stradanja i da zajedno položimo cvijeće svim žrtvama. Jer, ovakve stvari koje smo doživjeli, kao i oni, ne  trebaju više nikada da se dešavaju - rekao je Hajdarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.