GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Komadina ponovo glavna savjetnica, Baralija rekla Mariću: "Drago mi je da sam zaslužna za to da ste vi predsjednik"

Dignitet Vijeća ne ruši novinski članak, već izbor Radmile Komadine, kazao Bubalo

S današnje sjednice GV-a. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

23.3.2021

Radmila Komadina (HDZ BiH) danas je na sjednici Gradskog vijeća (GV) Mostara ponovo izabrana za glavnu savjetnicu Grada Mostara. Ona se na toj poziciji  nalazi još od 2006.godine, a podršku su joj dala 24 vijećnika iz HDZ-a, „Koalicije za Mostar“, odnosno, SDA i SNSD-a.


Komadinu je na ovu poziciju predložio gradonačelnik Mario Kordić i to, kako je naveo, uz saglasnost Kluba Srba. Podsjetimo, gradonačelnik Mostara, predsjednik Gradskog vijeća i glavni savjetnik, prema Statutu Grada, ne mogu biti iz istog naroda, a kako je danas izneseno, ostali vijećnici iz reda srpskog naroda, iz kojeg dolazi Komadina, nisu bili spremni prihvatiti se te pozicije.



Komadina: Na poziciji od 2006.godine. M. Smajkić

- Klub srpskog naroda je danas raspravljao o ovom imenovanju i nakon pojedinačnog izjašnjenja preostala tri vijećnika su dala podršku odluci gradonačelnika, jer niko od ostala tri kandidata nije želio prihvatiti tu funkciju- kazao je dr.Velibor Milivojević, predsjednik Kluba Srba i zamjenik predsjednika GV-a.


Rekao je i kako želi vjerovati da će Komadina vrijedno obavljati ovu dužnost te je zamolio kolege da se suzdrže od komentarisanja jedni dugih.


Upravo je njeno imenovanje podiglo veliku prašinu pa je i na početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća, Salem Marić (SDA) kazao kako stav Komisije za izbor i imenovanje, čija su tri člana odbili dati podršku Komadini, nije trebao doći do medija, jer se na taj način narušava dignitet GV-a.


Na njegov prigovor mu je , uoči odluke o imenovanju Komadine, odgovorio Silvio Bubalo iz HRS-a, kazavši da je dovoljno izaći na ulicu kako bi svima bilo jasno zbog čega je protiv Komadine.


Govorili o promjenama

-Dignitet Gradskog vijeća ne ruši novinski članak, već izbor Radmile Komadine- kazao je Bubalo.

Sanel Žuljević iz SDP-a, koji je, kao i Bubalo član spomenute Komisije, izjavio je da vijećnici SDP-a ne mogu podržati njeno imenovanje te da način izbora treba mijenjati.

- Svi smo mi u predizbornoj kampanji govorili o promjenama, kao i gradonačelnik. Radmila Komadina ima krivične prijave i mislim da će to biti teret i gradonačelniku i njoj.Ona snosi dio odgovornosti za loše stanje u proteklom periodu- kazao je Žuljević.

Irma Baralija (Naša stranka) je se obratila Mariću, kazavši kako joj je drago da je raspoložen.

- Drago mi je da sam zaslužna za to da ste vi predsjedavajući, nakon čega je dobila i aplauz, a potom nastavila:


Komadina se zahvalila na podršci

„Ne razumijem da nam uskraćujete mogućnost da ocijenjujemo nekog na osnovu minulog rada. Da se radi o kandidatkinji koja nije radila s gradonačelnikom dali bismo , što se, kaže kartu. Nismo zadovoljni radom prethodne garniture, a nemamo ništa lično protiv kolegice“.

Marić je, pak, kazao da je bilo dosta pozitivnih stvari koje je u proteklom periodu uradila Komadina i da ona odlično poznaje rad Gradske uprave.

Također, Kordić je rekao kako svakodnevno sarađuje sa Komadinom te da ona radi težak i odgovoran posao. Naveo je i da je funkcija glavnog savjetnika jako bitna, možda, operativno i bitnija, kako je istaknuo, od funkcije gradonačelnika.

- Ona ima moju podršku i povjerenje- kazao je Kordić.

Komadina se zahvalila na podršci, istakavši kako je „neko prepoznao moj rad bez obzira na izlaganja koja smo čuli“.

-Kad nekoga osuđujete morate saslušat i drugu stranu. Preda mnom su još četiri godine da dokažem suprotno- navela je ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.