SKUPŠTINA HNK

U Mostaru incidenca obolijevanja 1.000, a u Njemačkoj 102 na 100.000 stanovnika

Svi smo se pouzdali u COVAX mehanizam, ali se nije razmatrala alternativa, rekao Špago

M. Sm.

Skupština HNK: Zabrinjavajuća situacija

Foto: M. Smajkić


Skupštinski zastupnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu raspravljaju o epidemiološkoj situaciji, za koju je dr.Nermin Avdić, direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo kazao je da je krajnje zabrinjavajuća.

Potcrtao je da je neophodan multidisciplinaran pristup mjerama koje su na snazi kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih koji je alarmantan.

 • Dr.Avdić: Strožije sankcije

  Dr.Avdić: Strožije sankcije

  Foto: M.Smajkić


HNK, kazao je on, i dalje ima najveću incidencu obolijevanja u cijeloj Federaciji, a pogotovo Mostar.

-Incidenca obolijevanja u Mostaru prelazi 1.000 na 100.000 stanovnika. Usporedbe radi, u Njemačkoj, gdje su na snazi jake i restriktivne mjere, incidenca obolijevanja je 102 na 100.000 stanovnika- rekao je dr.Avdić.

Kazao je i da su mjere koje su na snazi dobre, ali da su u cijeloj priči zakazale inspekcijske službe.

Činjenica je, naveo je on,  da je njihov broj nedovoljan, međutim, kako je istaknuo, inspektorima se moraju dati veća ovlaštenja kako bi na licu mjesta mogli intervenisati.

Osvrnuvši se na proces imunizacije u HNK, dr.Avdić je kazao da će tokom ove sedmice biti vakcinisani svi zdravstveni radnici, a da je već u nekim općinama počela vakcinacija korisnika domova za stare i iznemogle osobe.

-Nakon toga plan je da otpočne vakcinacija osoba preko 65 godina s komorbiditetom, potom rizične grupe, pa tek onda policija, vatrogasci i novinari- rekao je dr.Avdić.

 • Špago: Derneci i pjevaljke

  Špago: Derneci i pjevaljke

  Foto: M.Smajkić


Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK  kazao je kako smatra da država i federalni nivo vlasti trebaju energičnije krenuti u proces nabavke vakcina.

-Svi smo se pouzdali u COVAX mehanizam, ali se nije razmatrala alternativa-naveo je on.

I on je ukazao na to da su u HNK, definitivno, neophodne strožije kontrole mjera koje su na snazi.

-Do ovakvog broja zaraženih došlo se , upravo, nepoštivanjem mjera. Da se ne vraćam u ono vrijeme kada je Sarajevski kanton bio zatvoren, a kod nas organizovani derneci i pjevaljke i kada se i iz drugih kantona dolazilo u Mostar. Imamo i situacije da Covid pozitivni hodaju po tržnim centrima, pijacama, a da ne govorimo o onima kojima je izrečena mjera izolacije. Samo strožijim sankcijama možemo širenje virusa staviti pod kontrolu- kazao je Špago.

Ismet Lulić, zastupnik SDP-a izjavio je da se sa ovom sjednicom zakasnilo, jer je , kako je naveo, Klub SDP-a prije mjesec pozivao i Skupštini u Vladu da spriječe sarajevski scenarij.

 • Lulić: Zakašnjela sjednica

  Lulić: Zakašnjela sjednica

  Foto: M.Smajkić


Više o temi Mostar

ULICA MEHE TASE
U Mostaru bačena eksplozivna naprava
NA VRH

Podijeli članak na