MOSTAR

Sanacija odrona u zoni UNESCO-a pola godine na čekanju

Federalni građevinski inspektor naložio poduzimanje hitnih mjera

M. Smajkić

Šest mjeseci se čeka na radove

Foto: M. Smajkić


Skoro šest mjeseci prošlo je otkako se, na Novu godinu, u Mostaru, u zoni pod zaštitom UNESCO-a, iznad korita rijeke Radobolje, nedaleko od Krive ćuprije, na jedan ugostiteljski objekt obrušio veliki dio kamenog zasjeka, a sanacija još nije otpočela.

Predstavlja opasnost

U aprilu se dogodio i dodatni odron, a cesta iznad, čiji je obrušeni dio predstavljao jedan od temelja, i dalje je pod privremenom regulacijom saobraćaja i predstavlja opasnost po susjedne građevine, ali i sigurnost i živote ljudi.

 • Sanacija još nije počela

  Sanacija još nije počela

  Foto: M. Smajkić


Upravo je to, u svom nalazu, naveo i federalni građevinski inspektor koji je Gradu Mostaru naložio da se u vezi s ovim oštećenjem, koje se nalazi u zoni obuhvata nacionalnog spomenika „Historijski urbani krajolik Mostara“, poduzme hitna sanacija.

 • Prijetnja okolnim objektima

  Prijetnja okolnim objektima

  Foto: M. Smajkić


Međutim, umjesto hitne sanacije, sve donedavno je trajala prepiska između brojnih gradskih i federalnih instanci, i to, kako objašnjavaju u Agenciji „Stari grad“, zbog činjenice da se radi o historijskoj baštini, a usljed čega se cijeli slučaj prilično razvukao.

Javne nabavke

Iz Agencije naglašavaju kako se, ipak, došlo do tačke da je pokrenut proces javne nabavke za izvođenje radova.

- Konkretnije informacije o tome kada će, zapravo, otpočeti sanacija odrona imat ćemo krajem naredne sedmice. Vjerujemo da će to biti do 10. juna - kratko nam je kazao Miralem Fajić, direktor Agencije.

 • Prijetnja i za pješake

  Prijetnja i za pješake

  Foto: M. Smajkić


Naime, prekjučer je istekao rok za dostavljanje ponuda potencijalnih izvođača te će u narednim danima biti poznato kome je povjeren posao sanacije vrijedan 95.000 KM. Prethodno je urađen glavni projekt hitne sanacije.

NA VRH

Podijeli članak na