ODRŽANA SJEDNICA

Vlada HNK dala pozitivno mišljenje na amandmane koji se odnose na bosanski jezik i konstitutivnost Srba

Srbi će prvi put otkako je bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine podijeljena na kantone, postati konstitutivni u HNK-a

Čović: Popustio pod pritiskom Međunarodne zajednice. Agencije

A. Ka.

12.6.2021

Na jučerašnjoj 150. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) razmatrala je prijedloge amandmana na Ustav HNK-a koje je podnijela većina hrvatskih zastupnika u Skupštini, Klub zastupnika Bošnjaka i Klub zastupnika Srba.

Nakon razmatranja, Vlada je dala pozitivno mišljenje na amandmane koji se odnose na konstitutivnost Srba u ovom kantonu i amandman koji se odnosi na bosanski jezik. Na ostale amandmane Vlada nije dala pozitivno mišljenje.

- Nakon razmatranja, Vlada je dala pozitivno mišljenje na amandmane koji se odnose na jezik i konstitutivnost Srba. To sada ide u skupštinsku proceduru - potvrdio je portparol Vlade HNK-a Pero Pavlović.


U Ustavu HNK-a tako će odsad službeni jezici biti bosanski, srpski i hrvatski, dok su u prošlosti to bili hrvatski i “jezik bošnjačkog naroda”. Također, Srbi će prvi put otkako je bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine podijeljena na kantone, postati konstitutivni u HNK-a.

Očito je došlo do iznenadnog preokreta i lider HDZ-a BiH Dragan Čović konačno je popustio pod pritiskom Međunarodne zajednice, pa će nakon 25 godina Srbi konačno postati konstitutivan narod u HNK, a jezik bošnjačkog naroda postati legitiman u tom kantonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.