KONJIC

Posjetili smo imanje Elvedine Alić u naselju Homolje: Egzotične biljke iz cijelog svijeta zasadila u vrtu

Ovih dana smo ubrali i prve plodove ku kamelona, a imamo tursku, špansku i gorku dinju, kelek, bijeli patlidžan, čokoladne paprike, danon - zeleni karfiol, kineski kupus, crnu mrkvu, kivano i crvenu lobodu...

S. Džajić
 • Alić: Počela se baviti plasteničkom proizvodnjom

  Alić: Počela se baviti plasteničkom proizvodnjom

  Foto: S. DŽAJIĆ


Konjičanka Elvedina Alić, poznata po ženskom aktivizmu te kao predsjednica Udruženja žena „Nera“, realizirala je brojne projekte osnaživanja žena u svom gradu.

No, i sama je odlučila da se okuša u poljoprivrednom poduzetništvu te je, zahvaljujući projektu organizacije NODAS iz Sarajeva, prošle godine dobila plastenik, u koji je ovog proljeća zasadila i prve povrtlarske kulture.

Dovoljno prostora

Osim paradajza, paprika, krastavaca i ostalih vrsta povrća tipičnih za konjičko područje, ova vrijedna Konjičanka je na porodičnom imanju, koje se nalazi u naselju Homolje, zasadila čak i neke egzotične vrste povrtlarskih kultura.

- Porodično imanje se prostire na četiri dunuma, tako da smo imali dovoljno prostora za sadnju različitih vrsta voća i povrća. Prilikom uređenja okućnice suprug i ja smo težili sadnji vrtova, jer, osim što su korisni, upotpunjuju i prirodni ambijent. Od voća imamo nekoliko vrsta vinove loze, japansku jabuku i krušku, trešnje, sve vrste šljiva, kajsiju, breskvu, smokvu, kao i malu plantažu malina, kupina i aronije. Zasadili smo i orahe, lješnike, mušmule - navela je Alić.

 • Dobar urod kukamelona

  Dobar urod kukamelona

  Foto: S. DŽAJIĆ


Crveni špinat

Ipak, Elvedina posebnu ljubav gaji prema neobičnim i nesvakidašnjim kulturama, koje se ne mogu naći na našim prostorima. Potrudila se da ove godine u vrtu zasadi biljke koje inače uspijevaju u nekim drugim dijelovima svijeta i za sada biljke uspješno rastu, a neki plodovi su već prispjeli za branje.

- Ovih dana smo ubrali i prve plodove kukamelona. To je meksička vrsta krastavca, koji smo već ukiselili za zimnicu. U našem vrtu, također, imamo tursku, špansku i gorku dinju, kelek, bijeli patlidžan, šarenu blitvu, čokoladne paprike, vegeta začin, danon - zeleni karfiol, kineski kupus, višegodišnju rukolu, crnu mrkvu, kivano i crvenu lobodu, poznatiju kao crveni špinat. Drago mi je da sam uspjela iz mnogih dijelova svijeta nabaviti ove biljke, koje su neobične i ne mogu se naći na našim prostorima - kazala je Alić.

Od porodice iz Prnjavora, u kojoj živi i jedna Filipinka, dobila je sjeme filipinskih tikava, koje je, također, posadila u vrtu.

 • Plastenik porodice Alić

  Plastenik porodice Alić

  Foto: S. DŽAJIĆ


Sjemena kupuje putem interneta

Alić nam je rekla i da sjemena nabavlja putem interneta ili ih dobiva na poklon od prijatelja i poznanika.

- Dosta istražujem o biljkama, pa su mnogi saznali za tu moju ljubav - kazala je Elvedina.

NA VRH

Podijeli članak na