MOSTAR

Formirana Skupština građana: Savremeni i inovativni proces u gradu na Neretvi

Prilika da Mostarci delegiraju teme koje ih se tiču, a o kojima bi potom raspravljalo Gradsko vijeće, kaže Kordić

Kordić i Urumova prilikom potpisivanja ugovora. M. SMAJKIĆ

Piše: M. Smajkić

12.7.2021

Potpisivanjem memoranduma o saradnji Mostara i Vijeća Evrope najveći grad na Neretvi dobio je Skupštinu građana, koja će brojati 48 članova.

Riječ je o procesu deliberativne demokratije Kongresa Vijeća Evrope, prvom takve vrste u BiH, koji građanima pruža priliku za snažnijim angažmanom u razvoju politike i donošenju bitnih odluka.



Razvoj demokratije

Memorandum su potpisali mostarski gradonačelnik Mario Kordić i šefica Ureda Vijeća Evrope (VE) u Sarajevu Bojana Urumova.

Prema njenim riječima, Mostar se na ovaj način svrstava u grupu gradova koji će predvoditi ovaj savremeni i inovativni proces, a koji je osmišljen na način da uključi što više građana koji će svojim mišljenjem i pitanjima koja ih se direktno tiču doprinijeti razvoju grada.

- Ovo je izuzetno dobra prilika da se ovaj proces iskoristi i da se mišljenje građana uzme u obzir - istaknula je Urumova.

Kordić je uvjeren u to da će ovaj proces doprinijeti razvoju demokratije u Mostaru i, jednostavnim rječnikom kazano, kako je naveo, to je prilika da građani delegiraju teme koje ih se tiču, a o kojima bi potom raspravljalo Gradsko vijeće.


Šta je to što građane muči

- Veoma nam je bitno da imamo informacije s terena, da znamo šta je to što građane muči i da se lokalna zajednica snažno uključi u problematiku grada. Inače, vodim se idejom da se za vrijeme mog mandata vođenja grada što više približimo građanima, da budu što aktivniji, a ne da budu samo pasivni posmatrači te da od izbora do izbora imaju mogućnost utjecaja na procese u Mostaru - naglasio je Kordić.

Tako je već jučer u Gradskoj vijećnici održana prva sjednica Skupštine građana koji su, kako je to rečeno, nasumično odabrani i koji su raspravljali i izradili preporuke o čistoći grada i održavanju javnog prostora. Tu temu su sami odabrali nakon konsultacija s civilnim društvom i gradskim vlastima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.