MOSTAR

Mještani spremni tijelima štititi Bunske kanale od hidrocentrala

Nismo naišli na razumijevanje gradonačelnika, kaže Arapović

M. Smajkić
  • Trajno zabraniti izgradnju mini hidrocentrala na Bunskim kanalima

    Trajno zabraniti izgradnju mini hidrocentrala na Bunskim kanalima

    Foto: M. SMAJKIĆ


Iz Ekološkog udruženja „Majski cvijet“ s jučerašnje pres-konferencije pozvali su sve nadležne gradske i kantonalne organe da, kako su naveli, konačno počnu raditi u interesu građana, a ne pojedinaca, i da trajno zabrane izgradnju mini hidrocentrala Buna 1 i 2 na lokalitetu Bunski kanali, zaštićenom dijelu prirode.

Poništena dozvola

Podsjetili su na to da je prošle godine presudom Kantonalnog suda u Sarajevu poništena okolišna dozvola, a nakon toga, presudom Kantonalnog suda u Mostaru, i vodna saglasnost te je drugi put Odjel za urbanizam donio rješenje o neizdavanju urbanističke saglasnosti.

Međutim, investitor “Hercegovina-građevinsko zanatstvo Mostar” žalio se na to rješenje i po drugi put je postupak vraćen na početak. Građani su se od februara obraćali novoizabranom gradonačelniku Mostara Mariju Kordiću za zajednički sastanak, međutim, termin i dalje čekaju.

- Nismo naišli na razumijevanje gradonačelnika, mislili smo da će pokrenuti mehanizme, jer dužan je štititi svu imovinu Mostara, ali nismo uspjeli uspostaviti bilo kakav kontakt s njim - rekao je Oliver Arapović, predsjednik Udruženja.

  • Arapović: Čekaju termin

    Arapović: Čekaju termin

    Foto: M. SMAJKIĆ


Namjera investitora

Kazao je kako se nada da će zahtjev za brisanje lokaliteta iz novog prostornog plana označiti kraj namjerama investitora. Također, poručio je da su građani spremni Bunske kanale braniti i pred međunarodnim sudovima, pa, ako zatreba, i svojim tijelima.

NA VRH

Podijeli članak na