TURIZAM

Stari grad u Mostar u i Međugorje su najveći "magneti" za posjetioce

Godina 2019. bila je rekordna kada je u pitanju naš kanton i s tim je definitivno teško bilo šta uporediti, ističe Temim

Piše: Avaz.ba

6.8.2021

Mostar i dalje prednjači po zanimanju turista. AVAZ

U prvoj polovini ove godine Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) zabilježio je vrlo slabu posjetu turista, ali u posljednjih mjesec povećanje broja turista i noćenja je osjetno.



Bez poređenja

- Prva polovina godine bila je veoma slaba što se tiče posjećenosti, a razlog tome su mjere koje su donosile države Evropske unije, druge zemlje širom svijeta, ali i mjere koje su bile na snazi u Bosni i Hercegovini i uveliko su smetale dolasku turista u našu zemlju. Tek u posljednjih mjesec osjeti se poboljšanje - kazao je zamjenik direktora Turističke zajednice (TZ) HNK Semir Temim.

Dodao je kako je ovogodišnju, kao i sezonu 2020., nemoguće usporediti s onom 2019. godine.

- Godina 2019. bila je rekordna kada je u pitanju naš kanton i s tim je definitivno teško bilo šta uporediti, osim Neuma prošlog ljeta, dok je ostali dio bio totalno uništen u turističkom smislu. Što se tiče ove godine, bez obzira na to što se najavljuje novi val epidemije, mislim da će turizam ipak izdržati i prebroditi ovaj veoma teški period - kazao je Temim.

Najviše gostiju u prvoj polovini ove godine bilo je iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Dodaje kako je iz godine u godinu sve veći broj sadržaja, što produžuje boravak turista.

- Sadržaji su ono što turiste prvo privuče, a onda ih i zadrži. Kada je u pitanju ljetna turistička sezona, vidimo da je Neum popunjen već neko vrijeme, u Mostaru, a pogotovo Starom gradu, koji je jedan od najvećih „magneta“, sve više je gostiju, a drago mi je i da je to slučaj i u Međugorju - kazao je Temim.

Projekt „Zaštita podvodnog naslijeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude - Wrecks4all“ jedan je od dva velika projekta koje Turistička zajednica HNK trenutno provodi.

Temim: Težak period. AVAZ

Plave karte

- „Wrecks4all“ provodi se u sklopu projekta „Interreg - IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora“ i radi se na regionalnom uvezivanju. Sigurno će to utjecati na turističku ponudu u našem kantonu. Što se tiče ovog dijela koji mi provodimo u našem kantonu, vrijednost projekta je oko 240.000 eura, a u sklopu njega rekonstruirat ćemo Gradsku banju u Mostaru, koja je u izuzetno lošem stanju. Vratit ćemo joj stari sjaj i staviti je na turističku mapu grada. Osim toga, uradit ćemo i plave karte, koje će, osim u Mostaru, vrijediti i u Dubrovniku i Kotoru, tako da će turisti, uz određene popuste, već od naredne godine moći posjećivati turistička mjesta s tim kartama, koje će važiti u navedene tri zemlje - naglasio je Temim.

Projekt podvodnog avanturističkog turizma

TZ HNK radi i na projektu podvodnog avanturističkog turizma.

- Razvijamo i taj vid turizma u sklopu navedenog programa prekogranične saradnje, koji je vezan za naše vode, rijeke i jezera. U sklopu ovog projekta sada radimo, odnosno završavamo izgradnju zgrade kluba “Brodari”, radimo i na nabavci opreme za ronioce, ali i na edukacijama koje će biti provedene u Mostaru, Splitu i Kotoru - kazao je Temin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.