STOLAC

I dalje aktivan požar: U gašenju pomažu i vlasnici privatnih cisterni

Učestvovala su dva kanadera Oružanih snaga Hrvatske

K. M.
  • Stanje na požarištima u općini Tomislavgrad jučer je bilo stabilno

    Stanje na požarištima u općini Tomislavgrad jučer je bilo stabilno

    Foto: AVAZ


Na području Federacije BiH aktivan je požar u općini Stolac, koji se širi prema naseljima, dok je požar u Tomislavgradu lokaliziran. 

Portparol Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač je navela da se požar, koji je izbio u petak, 6. avgusta, na lokaciji Stolovi - Crnoglav, ponovo aktivirao i širi se prema naseljenim mjestima Bojuni, Potkula, Zalušje, Stupišta i Podosoje.

- Na terenu se nalaze vatrogasci i lokalno stanovništvo. Na ispomoć pri gašenju požara stigli su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina s jednim vozilom i tri vatrogasca, kao i vlasnici dvije privatne cisterne - rekla je Kovač.

Ona je dodala da je požar na području Tomislavgrada lokaliziran, te da su na terenu ekipe vatrogasnih društava i mještani koji kontroliraju preostala zgarišta. Tokom noći vatrogasni timovi dežurali su u blizini magistralne prometnice Tomislavgrad - Livno jer su iz tog pravca rađeni kontrapožari te se stvarao jaki gusti dim, što je dodatno uznemiravalo stanovništvo ovog kraja.

U gašenju ovog požara učestvovala su dva kanadera Oružanih snaga Hrvatske, te brojni pripadnici vatrogasnih društava iz Tomislavgrada, Livna, Kupresa i drugih općina, kao i dobrovoljci i mještani.

Kovač je naglasila da je pričinjena velika materijalna šteta.

- I na području sela Brani Do, između Trebinja i Bileće, još je aktivan požar koji se širi prema bilećkom selu Mirilovići, ali trenutno ne ugrožava imovinu mještana - rekao je v. d. dužnosti komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković.

Više o temi Stolac

VATRA NIJE POD KONTROLOM
Požar u Stocu ugrožava naseljena mjesta

Više o:

Stolac Požari
NA VRH

Podijeli članak na