RADOVI U MOSTARU

Kordić: Nedopustivo je da ulaz u Stari grad izgleda kao da je rat jučer stao

Bez valjanih dozvola i na svoju ruku probali naći prometno rješenje, kaže gradonačelnik Mostara

Piše: M. Smajkić

31.8.2021

Saobraćajnica u UNESCO-ovoj zoni: U veoma lošem stanju. AVAZ

Više od pola godine investitor hotela „Ruža“ u Mostaru, koji se nalazi u zoni pod zaštitom UNESCO-a, ne vraća u prvobitno stanje, kako mu je to naloženo, dio javne ceste na kojoj su vršeni bespravni radovi.Rampe za parking

Da stvar bude gora, prije dva mjeseca je drugi dio ceste, uz sami hotel, koja vodi iz ulice Rade Bitange prema Starom gradu i Bulevaru te prema ulici Husnije Repca, nakon skoro dvodecenijske uzurpacije, budući da im je služila kao pozicija za građevinske mašine i dizalice, Gradu Mostaru vratio kao makadam!

S druge strane, na prostoru koji je građanima služio kao putna komunikacija, istovremeno, postavljene su rampe za naplatu parkinga, a naknadno je iz Gradske uprave pojašnjeno da je riječ o posjedu vlasnika „Ruže“.

I, dok se građani pitaju zbog čega je dopušteno postavljanje rampe, dok se javna cesta ne sanira, dotle su uz njih i svi turisti koji su ovo ljeto automobilima stizali u najveći grad na Neretvi kako bi pohodili staru gradsku jezgru morali koristiti ovu užasnu saobraćajnicu.

Iako je inspekcija u nekoliko navrata djelovala te je u konačnici investitoru, kako smo pisali, izdat nalog za otklanjanje svih utvrđenih i dokumentiranih nepravilnosti, na terenu se ništa nije dogodilo.


Održali sastanke

S ovim problemom upoznat je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić, koji nam je rekao da su s investitorom održali nekoliko sastanaka i zbog same izgradnje hotela, ali i saobraćajnice.

- U tom dijelu grada je nastao izvjestan problem, jer se bez valjanih dozvola i na svoju ruku probalo naći prometno rješenje pa smo poslali inspekciju i vratili stvari u zakonske okvire. Vrlo brzo ćemo, kao Grad, jer to je naša saobraćajnica, riješiti taj problem i asfaltirati cestu. Nedopustivo je, uistinu, da ulaz u Stari grad izgleda kao da je rat jučer stao - rekao nam je Kordić.

Ugovor za obnovu hotela „Ruža“ vlasnik i investitor Emir Kečo je s Agencijom za privatizaciju HNK sklopio prije 20 godina. Otad do danas osnovni ugovor je „pretrpio“ 10 aneksa, a radovi na hotelu, koji je unazad nekoliko godina pod kišobranom „Mariotta“, nisu još okončani. Do sada je u izgradnju uloženo više od 72 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.