MOSTAR

Burna rasprava na sjednici Gradskog vijeća: Izbor Gradske izborne komisije vratio u fokus izborne nepravilnosti

Iz SDP-a pozvali Tužilaštvo i CIK da predoče informacije u vezi s dosadašnjom istragom

Piše: M. Smajkić

1.9.2021

Sa sjednice: Negodovali Naša stranka i SDP. M. SMAJKIĆ

Veliku prašinu u javnosti digla je odluka o raspisivanju konkursa za izbor članova Gradske izborne komisije (GIK) Mostar koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća (GV) Mostara.

Posebno su to problematizirali vijećnici Naše stranke i SDP-a, koji su, uoči sjednice, održali i pres-konferenciju, izrazivši sumnju u to da se na taj način režira izbor budućih članova.



Podnesene prijave

I jedni i drugi su, zapravo, u fokus vratili priču u vezi s izbornim nepravilnostima tokom održavanja lokalnih izbora u Mostaru, a zbog čega se u Tužilaštvu HNK provodi višemjesečna istraga.

Kako su naveli iz Naše stranke, simptomatično je to da je jedan od članova vijećnik koji je povezivan s izbornim malverzacijama. Iz SDP-a su pozvali Tužilaštvo HNK, ali i CIKBiH da javnosti predoče informacije o tome dokle je došla istraga o podnesenim prijavama zbog krađe na mostarskim lokalnim izborima.

Postavljali su i pitanje zbog čega u konkursnoj komisiji nema njihovih vijećnika, a amandman Adele Gosto iz PMP-a, koja je predložena kao član, da se, umjesto jednog HDZ-ovog i SDA-ovog vijećnika, imenuju oni iz Naše stranke i SDP-a, nije dobio većinu.

Također, većinu nije dobio ni prijedlog zaključka Armana Zalihića iz SDP-a da GV od Tužilaštva zatraži informaciju šta je do sada učinjeno prema prijavama za izbornu prevaru, kao i da osobe obuhvaćene istragom, osobe koje su predmet istražnih radnji ili postoji osnova sumnje da su učestvovale u prevari ne mogu obnašati nikakvu funkciju u Gradskoj izbornoj komisiji.

Salem Marić, predsjedavajući GV, u izjavi za novinare kazao je da je u vezi s imenovanjem konkursne komisije ispoštovana sva procedura te da je GV na drugoj sjednici dalo podršku Tužilaštvu kada je u pitanju provedba svih procesnih radnji u vezi s prijavama za izborne nepravilnosti.

Kordić: Elektronsko glasanje. M. SMAJKIĆ

Istekao mandat

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, komentirao je „da se ovo previše politizira“.

- Osobno, sve ovo bi se vjerovatno riješilo da imamo elektronsko glasanje i onda ne bi o ovome toliko žustro pričali - rekao je Kordić.

Gradsko vijeće nije usvojilo izvještaj Stručne komisije. Slaven Bevanda iz HRS-a je kazao da je ovoj Komisiji davno istekao mandat te da misli kako su prekoračili svoje ovlasti.

Članovi konkursne komisije

U konkursnoj komisiji su Goran Bošnjak i Miroslav Grubišić iz HDZ-a BiH, Adil Šuta i Zlatko Guzin iz SDA, Silvio Bubalo iz HRS-a, Adela Gosto iz PMP-a i Velibor Milivojević „Ostajde ovdje“ i to je bio prijedlog stručnih službi i predsjedavajućeg Vijeća, Salema Marića.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.