DAN KOLEDŽA

U Mostaru se učenici zemalja Balkana odlučili zajedno držati

Održan događaj „Put oko svijeta za 80 minuta“

Piše: M. Smajkić

21.9.2021

Sa Šetališta: Druženje studenata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Nakon lanjske pauze zbog pandemije koronavirusa, učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru danas su organizirali tradicionalni događaj „Put oko svijeta za 80 minuta“.

Tako je ovaj jedinstveni događaj koji se organizira na Šetalištu i ove godine privukao veliku pažnju Mostaraca, kojima su se učenici Koledža iz 59 zemalja predstavili svojim nacionalnim obilježjima, tradicionalnim plesovima, muzikom i jelima.


Velika gužva

U odnosu na prethodne godine, ovaj put su se učenici koji dolaze iz zemalja regiona, umjesto pojedinačno, odlučili zajednički predstaviti pa je, očekivano, pred njihovim štandom bila velika gužva. Usto što se na štandu našla bogata ponuda balkanskih jela uz neizostavan roštilj, ova ekipa je bila najveselija na Šetalištu, pa su u jednom momentu zaigrali i kolo.

Za roštiljanje je bio zadužen Amir Kolić iz Bijelog Polja u Crnoj Gori, inače, jedan od najboljih matematičara na Balkanu.

- Veoma sam ispunjen, ovo je spoj različitih kultura, takoreći, jer, kada ovdje dođemo, zapravo, shvatimo koliko smo slični. Imamo vrlo sličnu hranu, običaje, vrijednosti i različiti smo toliko da sve to možemo, evo, spojiti u jedno. Ovo mi je jedan od najljepših dana otkako sam ovdje - rekao nam je on.

Obilježena i 15. godišnjica Koledža u Mostaru

Adna Velagić-Ćurić, portparol Koledža kazala nam je da je ove godine na školovanju 210 učenika iz 59 zemalja svijeta, među kojima su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Kostarika, Meksiko, Jordan...

Ovim događajem je obilježena i 15. godišnjica Koledža u Mostaru. Od 2006. godine do danas na Koledžu je diplomiralo više od 1.000 učenika iz 100 država svijeta. Mostarski Koledž jedan je od 18 koledža unutar globalnog UWC pokreta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.