MOSTAR

Zbog pobune budžetskih korisnika: Novi udar na kasu HNK težak 30 miliona KM

Predstavnici šest sindikata traže isplatu prema tužbama i povećanje plaća

Sindikalni predstavnici: Nemaju vremena za čekanje. M. SMAJKIĆ

Piše: M. Smajkić

21.10.2021

Više od deceniju budžetski korisnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) čekaju na isplatu duga prema pravomoćnim sudskim presudama. 

Riječ je o tužbama teškim 30 miliona KM koje su policajci, prosvjetari, državni službenici i namještenici te ostali svojevremeno podnijeli protiv Vlade HNK zbog nepoštivanja odredbi kolektivnih ugovora.



Omča oko vrata

Ove tužbe su svojevrsna omča oko vrata Vladi HNK, a dosad je za tu namjenu isplaćeno 20 miliona KM. Iako je situacija s koronavirusom, praktično, zaustavila isplatu prema planu vansudskih nagodbi u ovim sporovima, ipak su predstavnici šest sindikata poručili da vremena za čekanje više nema. Uz isplatu prema tužbama, budžetski korisnici u HNK traže i povećanje osnovice plaće.

- U posljednje vrijeme cijene divljaju, inflacija je već velika, a situacija, ovakva kakva jeste, zahtijeva naše korake i pregovore s Vladom, kako bismo uspjeli izbalansirati ovo stanje - kazao je na jučerašnjoj pres-konferenciji Josip Milić, predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH.

Predsjednica Sindikata srednjih škola prema bosanskom planu i programu Edina Čomić navela je da su među dobivenim tužbama i one za neisplaćene plaće iz 2002. godine.


Dali rok

Posebno su ogorčeni u Sindikatu policije HNK, čiji je predsjednik Nail Balić podsjetio na to da su imali obećanja od predstavnika Vlade kako će im, prema osnovu tužbi, biti isplaćena četiri miliona KM.

Predstavnici Sindikata dali su rok Vladi od desetak dana za socijalni dijalog. U suprotnom, prvi potez, poručili su, bit će štrajk upozorenja, a potom i bunt na ulicama.

- Moje kolege posuđuju pare za liječenje, a imaju novac koji ne mogu naplatiti. Uvjeren sam da novca u budžetu ima, ako može neko da me demantira iz Vlade, neka kaže javno da u budžetu nema para - kazao je Balić.

Predstavnici sindikata su naveli kako su iz Vlade najavljivali da će se kreditno zadužiti kako bi isplatili novac prema presudama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.