OTVORILI DIJALOG

Sindikalisti u HNK odustali od štrajka i protesta

Članstvo je nezadovoljno, vrši se veliki pritisak i na mene i na Upravni odbor, kaže predsjednik Sindikata policije

Sa sastanka u Vladi HNK. Vlada HNK

Piše: M. Sm.

27.10.2021

Predstavnici šest sindikalnih organizacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su odustali od štrajka upozorenja i protesta nakon višesatnog sastanka s premijerom HNK, Nevenkom Hercegom i ministrima, Adnanom Faladžićem, Slađanom Bevandom, Rašidom Hadžovićem i Suadom Balićem.

- Dogovorili smo neke stvari kako će ići u narednom razdoblju. Dakle na prvoj sljedećoj sjednici Vlade, Uredba o otpremninama bi trebala biti  promijenjena. Što se tiče osnovnih i srednjih škola, konkursi bi vrlo brzo trebali biti raspisani, sredinom sljedećeg mjeseca. A, ostale stvari prilikom izrade rebalansa budžeta za sljedeću godinu - kazala je nakon sastanka Edina Čomić, predstavnica Sindikata srednjih škola po bosanskom planu i programu.

Sa sastanka u Vladi HNK. Vlada HNK

Kada je riječ o policijskim službenicima, akcenat je, kako je to rekao Nail Balić, predsjednik Sindikata policije dat na isplate po pravosnažnim sudskim presudama.

- Nisam zadovoljan, ali, premijer se obavezao zajedno s ministrima u Vladi HNK da će to biti riješeno rebalansom i da će nam one obaveze koje smo tražili biti izmirene. Što se tiče povećanja plaća, priča je otvorena, zvanično niko nije iznio neke podatke o nekim procentima, a o tome će se morati na nekom narednom sastanku - rekao je Balić.

On je pozvao Vladu da ozbiljno shvati probleme policije.

-Članstvo je nezadovoljno, vrši se veliki pritisak i na mene i na Upravni odbor. Trebali bi imati na umu da u ovoj fazi nedostaje 280 policijskih službenika i to su ogromna sredstva što se tiče ušteda, nekih sedam do osam miliona KM-kazao je Balić.

Iz Kantonalne vlade su nakon sastanka saopćili da je sa predstavnicima sindikata postignut visok stepen usaglašenosti po svim otvorenim pitanjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.