HERCEGOVINA

Duge liste čekanja u mostarskim vrtićima: 4.600 djece, 1.880 slobodnih mjesta

Taj podatak iznio je načelnik odjela za obrazovanje, sport i kulturu Grada Mostara Božo Ćorić na sjednici Gradskog vijeća, predstavljajući Izvještaj o radu dječjih vrtića

S današnje sjednice Gradskog vijeća. Fena

A. Ka. / Fena

16.11.2021

Broj djece u Mostaru koja bi se mogla upisati u vrtić ili jaslice je oko 4.600, međutim trenutni kapacitet gradskih vrtića je 810 mjesta, a još 1.070 mjesta je raspoloživo u privatnim vrtićima.

Taj podatak iznio je načelnik odjela za obrazovanje, sport i kulturu Grada Mostara Božo Ćorić na sjednici Gradskog vijeća, predstavljajući Izvještaj o radu dječjih vrtića.

- Ukupno imamo 1.880 vrtićkih mjesta u gradu, što nije dovoljno. Zbog toga se u vrtićima stvaraju i liste čekanja – kazao je Ćorić.

Gradski vrtići

Dodao je kako bi gradski vrtići do konca godine proširenjem trebali dobiti dodatnih 60 slobodnih mjesta.

- Navodno bi se trebala otvoriti još dva privatna vrtića u Mostaru, a to bi dobrim djelom moglo poboljšati kapacitete kako bi se smanjile liste čekanja za upis u vrtić – dodao je Ćorić.

Podsjetio je kako Hercegovačko-neretvanska županija nema usklađen Zakon o predškolskom obrazovanju kojim bi se za svu djecu županije uvela obvezna predškolska godina, kao što je to praksa u drugim županijama.

Infrastrukturni problemi

Ispred Kluba HDZ-a BiH na sjednici su naglasili kako gradski vrtići imaju infrastrukturnih problema, kao što su problemi s kanalizacijom, nedostatak dvorišta, nelegalno parkiranje susjeda i loša statika. Naveli su i kako u tom smislu nedostaje suradnje između gradskih službi. Dodali su kako je žurno potrebno izgraditi vrtić u naselju Centar 2 jer je postojeći neuvjetan, a naselje se širi.

Na inicijativu vijećnice Irme Baralija (Naša stranka) usvojen je zaključak u okviru Izvješća kojom se predviđa da se u proračunu osiguraju sredstva za kontinuiranu edukaciju uposlenog kadra u svim vrtićima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.