MOSTAR

Tužbe stigle i do Strazbura, Vlada isplaćuje dug, ali sporo

Obavezali se da će problem dugovanja riješiti u narednih 13 godina

Predstavnici sindikata u HNK. Avaz

Piše: M. Smajkić

24.1.2022

Na račune budžetskih korisnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ovih dana su počela pristizati sredstva iz kantonalne kase, a prema osnovu pravomoćnih sudskih presuda, na čiju isplatu čekaju više od 10 godina, a mnogi i dvije decenije.

Riječ je o tužbama koje su prosvjetari, policajci, državni službenici i namještenici te ostali podnijeli protiv Vlade HNK zbog nepoštivanja odredbi iz kolektivnih ugovora. Te tužbe su se počele podnositi još 2005. godine, pa sve do 2015., a prema nekim procjenama, zajedno s kamatama teške su 60 miliona KM.


Nematerijalna šteta

Zbog činjenice da je Vlada godinama ignorirala isplatu, cijela priča je završila i u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, a osim činjenice da su iz ove pravosudne instance presudili u korist budžetskih korisnika, naložili su i isplatu od po 1.000 eura podnosiocima na ime nematerijalne štete.

Nevenko Herceg, premijer HNK, nerijetko je uobičavao kazati da je Vlada na čijem je čelu „naslijedila“ ovaj dug, a isplata ovih tužbi, kako kroz redovno izvršenje sudskih presuda tako i u postupku vansudskih nagodbi, otpočela je 2016. godine, za šta je do 2020. izdvojeno skoro 20 miliona KM.

Nakon prošlogodišnje pauze iz Ministarstva finansija su početkom mjeseca obznanili da započinje isplata 4,5 miliona KM, koliko su izračunali da mogu isplaćivati na godišnjem nivou za tu namjenu. U prošli četvrtak isplaćeno je nešto više od 2,3 miliona KM za vansudske nagodbe, a nekoliko dana ranije izvršena je uplata od milion KM na ime redovnih sudskih presuda.

Adnan Faladžić, ministar finansija, vjeruje da će uspjeti ispoštovati dinamiku plaćanja zacrtanog iznosa te objašnjava da je navedena suma u skladu s Akcionim planom iz 2020. godine. Tim dokumentom se, dodaje, kod Evropskog suda za ljudska prava Vlada obavezala da će problem dugovanja riješiti u narednih 13 godina.

- Moramo očuvati stabilnost i likvidnost budžeta. Cilj nam je isplatiti dug, ali, s druge strane, ne dovoditi budžet u pitanje - kaže nam Faladžić.


Prijetili štrajkom

Nail Balić, predsjednik Sindikata policije, pojašnjava nam da se trenutna isplata odnosi na potraživanja iz marta 2011. godine.

- Tek smo u toj fazi. Naravno, pozdravljamo ovaj čin i donekle smo optimistični, ali isto tako smatramo da ovaj proces sporo ide, kada se sagleda taj period - ističe Balić.

Predstavnici šest sindikalnih organizacija HNK su, podsjetimo, pred kraj prošle godine isplatu dugovanja po pravomoćnim presudama isturili kao jedan od osnovnih uvjeta pred Kantonalnu vladu kako ne bi stupili u štrajk.

Ukazivali su na to da su među dobivenim tužbama i one za plaće iz 2002. godine te da brojne njihove kolege nisu dočekale naplatu. Zastupali su stav da se problem može riješiti kreditiranjem Vlade kod komercijalnih banaka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.