GLAVNE ULICE

Počela naplata parkinga u Mostaru

Naš cilj je da rasteretimo centar grada gdje su smještene sve institucije, kazao Barbarić

U početku će se naplaćivati parking samo na glavnim ulicama. ARHIV

A. O.

7.2.2022

Dugo očekivana naplata parkinga u Gradu Mostaru, danas je nakon testnog perioda, i službeno započela, piše Anadolija. 

U početku će se naplaćivati parking samo na glavnim ulicama, odnosno gdje postoje aparati za naplatu, a kada se steknu svi uslovi, započet će i naplata u svim četvrtima.


Tokom praznika

Parking se neće naplaćivati u danima praznika i nedjeljom, dok će se subotom naplaćivati do 15 sati. Naplata će se radnim danima vršiti u vremenu od 7 do 18 sati (tokom zimskog računanja vremena), te od 7 do 21 sat (tokom ljetnog računanja vremena).

Korisnici parkinga dužni su kupljenu parking kartu istaknuti na prednjoj strani automobila, a moći će i svoje registarske oznake slati SMS porukom na brojeve dostupne na stranicama preduzeća Mo Parking, te kasnije vršiti uplatu na osnovu toga.

- Naš cilj je da rasteretimo centar grada gdje su smještene sve institucije, te da po kišnom vremenu izbjegnemo gužve i smanjimo broj saobraćajnih nesreća. Smanjivanjem broja zona smo omogućili svim građanima da mogu parkirati na 85 posto teritorija grada - rekao je direktor Mo Parkinga Ivan Barbarić.

Na svoje android uređaje svi Mostarci također mogu preuzeti aplikaciju putem koje mogu plaćati satne ili dnevne karte. U aplikaciji je omogućena i kupovina SMS-om i bankovnim karticama. Dnevne karte vrijede 24 sata.

Mjesečne i godišnje parking karte kupljene u Zoni 1 vrijede za parkirališta u Zoni 1 i Zoni 2, dok mjesečne i godišnje karte kupljene u Zoni 2 vrijede isključivo u toj zoni.


Mjesečna karta

Posebne grupe korisnika su penzioneri sa minimalnim penzijama, kao i roditelji šehida, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata i invalidi sa invaliditetom od minimalno 70 posto. Svi oni povlaštene karte mogu kupiti unutar zone u kojoj su nastanjeni ili samo u drugoj zoni. Osobe sa invaliditetom mogu koristiti posebna mjesta, označena žutom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Nakon kupovine mjesečne ili godišnje karte, korisnici usluga dužni su sačuvati račun, dok im se naljepnice za automobile neće izdavati.

Cijena karata po satu u Zoni 1 iznosi 1,50 KM, a u drugoj zoni jednu marku. Dnevna karta košta 20 u prvoj, te 15 KM u drugoj zoni. Stanari u prvoj zoni mogu kupiti mjesečnu kartu po cijeni od 25, a u drugoj 15 KM, dok su godišnje cijene 225 i 135 KM.

Povlaštena karta za fizičke osobe i stanare izvan zone naplate na mjesečnom nivou košta 40 KM, i to samo za Zonu 2, dok je cijena godišnje - 360 KM.

Komercijalna mjesečna karta iznosi 150 KM u Zoni 1, te 100 KM u Zoni 2.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.