KANTON 10

BOSANSKO GRAHOVO: Okrugli sto o koncesijama

U organizaciji OSCE-a

Ale Kamber

23.6.2016

U zgradi općine Bosansko Grahovo jučer je u organizaciji OSCE-a održan Okrugli sto na temu vertikalne saradnje između nižih i viših nivoa vlasti u u Livanjskom kantonu po pitanju koncesija.

Okruglom stolu na kojem je Ivan Topić, predsjednik radne grupe za izradu Zakona o koncesijama FBiH, prezentirao nova planirana rješenja o pitanju koncesija na nivou FBiH, prisustvovali su i čelnici OV svih šest općina LK kao i resorni kantonalni ministri Ivica Brešić, Aleksandar Štrbac i Hikmet Hodžić. Oni su tom prilikom prezentirali podatke o do sada izdatim koncesijama  na prirodne resurse LK.

Razgovaralo se o predmetima koncesija, postupku dodjele, nedostacima u postojećoj zakonskoj regulativi za realizaciju koncesijskih ugovora, sličnostima/različitostima između koncesija javno-privatnog partnerstva i zakupa kao i o raspodjeli prihoda.

Nakon što su upoznati s planiranim zakonskim rješenjima predstavnici općina iznijeli su svoje stavove o praksama vezano za dobivene koncesije na prostoru LK te iznijeli prijedloge za unapređenje dodjele koncesija.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.