KANTON 10

Plenković u Livnu najavio još veću pomoć Hrvatima BiH

Andrej Plenković ( A. Kamber)

Fena

5.9.2017

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Livnu da njegova posjeta BiH potvrđuje činjenicu da je BiH Hrvatskoj najvažnija prijateljska susjedna država s kojom razvija izvrsne odnose i s kojom želi unaprijediti privrednu saradnju i politički dijalog uz rješavanje otvorenih pitanja.

- Također, kao odgovorna država, dajemo podršku Hrvatima kao konstitutivnom ravnopravnom narodu u BiH. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske, kontinuirano objavljuju natječaje za brojne projekte kako bi na vrlo operativan način poduprli identitet i omogućili razvoj i ostanak Hrvata u BiH - kazao je hrvatski premijer koji dvodnevnu posjetu BiH započeo u Livnu.

U obnovi strateških objekata kroz protekle tri godine u Livno je uloženo oko šest miliona kuna, a kako je istakao Plenković na konferenciji za novinare, u budućnosti će se nastojati povećati ta sredstva.

Govoreći o demografskoj politici u Hrvatskoj, kazao je kako je ona jednako značajna kao i u BiH.

Hrvata, prema njegovim riječima, nakon popisa iz 2013. godine ima 15 posto, odnosno oko 535.000, te prema tome "moramo učiniti sve da se omogući i uključivanje na tržište rada jer bez toga je teško opstati u određenim krajevima".

Kada je riječ o projektima koji su posebno relevantni za Livanjski kanton, Plenković je naveo mogućnosti dizanja kategorizacije graničnih prijelaza, prvenstveno Kamenskog i Vaganja čime bi se trebalo naći cjelovito rješenje i podrška u razvoju privrede tog kraja.

Hrvatskog su premijera u Livnu dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade Livanjskog kantona Ivan Jozić s ministrima i načelnik Općine Livno Luka Čelan.

Čović je kazao kako u dogovoru s Hrvatskom želi ojačati Hrvate u BiH kroz posebnu demografsku strategiju.

- Mi želimo posebno naglasiti izradu demografske strategije hrvatskog naroda koja će se raditi u Hrvatskoj, pri čemu će Hrvati zauzeti posebno mjesto kao konstitutivni narod u BiH. Sada treba promijeniti proces i jačati ambijent za normalan život tako da mladi ljudi ostaju kako bi revitalizirali ovaj prostor - kazao je Čović.

Uz Plenkovića, Livno su posjetili i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Nakon sastanka održanog u zgradi Općine, visoki uzvanici obišli su završne radove na Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu kojoj je Vlada Hrvatske prije dvije godine donirala sredstva za rekonstrukciju dotrajalog krovišta škole u vrijednosti od 600.000 kuna.

Livanjski načelnik Luka Čelan zahvalio je hrvatskom premijeru za svu pomoć koja je pružena općini Livno proteklih godina, kao što je razvoj bolnica i škola te otvaranje hrvatskog konzulata na području Livna.

Na sastanku je riječi bilo i o pitanju naknade za Buško jezero i dva granična prijelaza - Kamensko i Vaganj.

- Što se tiče naknade HEP-a za iskorištenost vode iz Buškog jezera, općina Livno i Tomislavgrad nisu zadovoljni dosadašnjim načinom i visinom naknade te se nadamo da će se to kroz postojeći zakon izmijeniti i vršiti pravičnija isplata, budući da tu vodu trenutno koriste tri hidrocentrale na teritoriju Hrvatske - kazao je Čelan.

Prema njegovim riječima, za proteklu godinu općina Livno je dobila 600.000, dok je Tomislavgrad dobio 900.000 maraka što je, kako je naveo, sigurno vrlo malo s obzirom na površinu Buškog jezera i količinu vode koja ide u sistem Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.