KANTON 10

Resorno ministarstvo štrajk medicinara LK smatra nelegalnim: Istrajat će do ispunjenja zahtjeva

Medicinari LK stupili u štrajk: DZ Livno-rade dio poslova (foto A.Kamber/ Avaz.ba)

Piše: A. Kamber

13.11.2017

Vezano za generalni štrajk medicinskih radnika s područja Livanjskog kantona, koji je započeo jutros (ponedjeljak, 13.11.2017) u 7 sati, oglasilo se resorno kantonalno ministarstvo na čijem je čelu Vasilija Broćeta (SNSD). 

U saopćenju izdatom povodom štrajka, kaže se da je isti, po ocjeni ministarstva, nelegalan, jer, kako tvrde, „nije organizovan niti se provodi u skladu sa Zakonom o štrajku i Zakonom o radu“. 

- Ministarstvo nema ovlasti da zabrani štrajk, nego je sukladno Zakonu o štrajku 10.11.2017. godine podnijelo Zahtjev za zabranom organiziranja i provođenja štrajka na području Livanjskog kantona od strane Sindikata liječnika Livanjskog kantona. Sukladno odredbama čl. 12. Zakona o štrajku, Općinski sud je nadležan odlučiti o štrajku u roku od 5 dana. Ministarstvo nije očekivalo ovakav potez Sindikata liječnika Livanjskog kantona, jer isti nisu pristali na pregovore dok ne dobiju rješenje o reprezentativnosti, budući da je postupak reprezentativnosti u toku. Također, Sindikat liječnika Livanjskog kantona je od strane Federalnog ministarstva zdravstva bio obaviješten da pregovori otpočinju od dana potpisivanja Protokola o vođenju pregovora, radi pregovaranja i zaključivanja kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika-doktora medicine i stomatologije, na području zdravstva na teritoriju FBiH. Budući da nije došlo do potpisivanja navedenog Protokola na razini kantona, samim tim pregovori nisu ni otpočeli - navodi se u saopćenju resornog kantonalnog ministarstva, u kojem se dodaje da isto neće poduzeti nikakve daljnje korake do odluke suda.

Medicinari LK su ipak u štrajku, u kojem će ostati do daljnjeg. Svo medicinsko osoblje je na radnim mjestima, ali rade samo ono što je nužno i neodložno vezano za određene kategorije pacijenata, te hitne slučajeve. Čine sve da štrajkom ne ugroze živote pacijenata i ne naruše liječničku etiku, ali su, kao i u ostalim dijelovima BiH, prinuđeni na ovaj korak kako bi se status zdravstvenih ustanova i medicinskog osoblja riješio u skladu sa zakonom i zahtjevima Sindikata zdravstvenih radnika. Čelništvo sindikata zdravstevenih radnika LK više od pola godine nastoji uspostaviti dijalog s resornim ministarstvom i iznaći rješenje, ali im nije pošlo za rukom ni s bivšim ministrom, kao ni s aktuelnom ministricom, te su se odlučili na ovaj korak.

- U štrajku smo od danas do daljnjeg, zavisno od odvijanja situacije i ishoda razgovora s Vladom i resornom ministricom - kazao je čelnik Sindikata, dr. Ivica Jozić, specijalista anesteziolog. U Sindikatu upozoravaju da je kolektivni ugovor iz 2007. van snage, a da novi nije potpisan, što doprinosi odlivu kadrova i preoprerećenosti onih koji su ostali, a što se loše odražava na zdravstvenu zaštitu pacijenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.