KANTON 10

Ministar Salko Bukvarević posjetio Tomislavgrad

Ministar Bukvarević posjetio Tomislavgrad

A. KAMBER

13.3.2018

Federalni ministar Salko Bukvarević u ponedjeljak je boravio u Tomislavgradu, gdje se sastao s predstavnicima boračkih udruženja s područja Livanjskog kantona. 

Sastanku su prisustvovali i direktorica kantonalne Uprave za pitanje boraca Ljilja Kovačević, predsjednik Vlade LK Ivan Jozić, predsjednik Skupštine LK Robert Bagarić, načelnici općina Kupres i Tomislavgrad, Milan Raštegorac i Ivan Vukadin, te predstavnici općinskih boračkih službi s područja LK. 

Bukvarević je predstavio aktivnosti ministarstva kojem je na čelu, a domaćini su ga upoznali s problematikom boračke populacije LK, te sa njihovom željom da se Zakon o pravima demobilisanih boraca što prije nađe u skupštinskoj proceduri, dajući istovremeno podršku Zakonu o boračkim udruženjima. 

Iznesena je i inicijativa da se izgradi dom za borce koji su u stanju potrebe i sa zdravstvenim problemima, te da se snažnije podrže boračke zadruge, projekti zapošljavanja boračke populacije i njihove djece, te izgradnja spomeničkih obilježja. 



Ministar Bukvarević posjetio Tomislavgrad

Bukvarević je izrazio zadovoljstvo sastankom u Tomislavgradu i činjenicom da je u prošloj godini u boračkoj zgradi u Livnu dodijeljeno 13 stanova porodicama poginulih boraca, dok će 13 preostalih biti dodijeljeno ratnim vojnim invalidima, čim se usvoji pravilnik o dodjeli. 

Direktorica Kovačević je upoznala prisutne da je za tekuću godinu Vlada LK osigurala za boračku populaciju 1.072.601 KM, što je, prema njenom mišljenju, nedovoljno za rješevanje problema i zahtjeva boračke populacije, te je dodala da ni 22 godine od završetka rata životni problemi boraca nisu riješeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.